StoryEditor

Expanzia Gazpromu v Európe

02.01.2003, 23:00

Ruský plynárenský gigant Gazprom plánuje zvýšiť v Európe v tomto roku počet dlhodobých kontraktov, ako aj spotových (promptných) obchodov, pričom sa chce zamerať hlavne na Veľkú Britániu, Holandsko, Turecko a Taliansko. Spoločnosť, ktorá zásobuje Európu približne štvrtinou jej potrieb v oblasti zemného plynu, uviedla, že sa jej nepodarilo vyriešiť všetky problematické otázky s EÚ týkajúce sa dlhodobých kontraktov na postupne sa liberalizujúcom trhu únie. Tieto kontrakty ostávajú prioritou koncernu, plánuje však výrazne zvýšiť aj spotové obchody a ako najideálnejší trh sa Gazpromu javí Veľká Británia.
Vývoz zemného plynu na základe dlhodobých kontraktov by v roku 2003 mal vzrásť na 134 mld. kubických metrov zo 129,5 mld. kubických metrov v roku 2002. Najväčšími z 20 zákazníkov Gazpromu v oblasti dodávok plynu stále ostávajú Nemecko a Taliansko. Tržby spoločnosti sa v nastupujúcom roku zvýšia podľa predpokladov vedenia z 12,8 mld. USD v roku 2002 približne na 13 až 13,5 mld. USD. V oblasti spotových obchodov mieni ruská firma dodať na kľúčový britský trh okolo 3 mld. kubických metrov zemného plynu, čo znamená zvýšenie o jednu tretinu, vrátane 1 mld. kubických metrov plynu, ktoré dodá cez britsko-belgický plynovod Interconnector.
Koncom tohto roka plánuje Gazprom sprevádzkovať aj najhlbší podmorský plynovod Blue Stream, ktorý bude prepravovať zemný plyn z Turecka popod Čierne more. V nasledujúcom roku by už Blue Stream mal začať dodávať do Európy 2 mld. kubických metrov plynu, pričom každý nasledujúci rok sa prepravná kapacita bude zvyšovať o ďalšie 2 mld. kubických metrov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 01:11