StoryEditor

Rumsfeld vyhodil Nemcov

12.02.2003, 23:00

Diplomatické napätie medzi Nemeckom a USA začínajú pociťovať aj niektoré nemecké spoločnosti. Pri vypísaní súťaže o nový vývojový projekt pod názvom Future Combat Systems (Bojové systémy budúcnosti) pre americký Pentagón sa totiž zbrojný koncern Krauss-Maffei Wegmann (KMW) nedostal ani do užšieho výberu a namiesto neho sa Pentagón rozhodol pre výlučne americký tím.
Podľa údajov časopisu Spiegel kontrakt získali spoločnosti General Dynamics a United Defense, takže Nemci môžu stratiť svoje vedúce postavenie v oblasti vývoja tankov. A hoci sa už KMW stal hlavným zmluvným partnerom pre tank Leopard, zostáva mu už len nádej, že získa čiastkové objednávky v programe Future Combat Systems.
O pozadí tohto odmietnutia sa zatiaľ len špekuluje, keďže Pentagón oficiálne svoju voľbu zdôvodňuje ambicióznym časovým plánom. Pozorovatelia a znalci sektora však za dôvod považujú napäté vzťahy medzi Nemeckom a USA kvôli vojne v Iraku. Predovšetkým minister obrany Spojených štátov Donald Rumsfeld sa v poslednom čase stal najostrejším kritikom Nemecka a vzhľadom na jeho protivojnový postoj ho dokonca v Kongrese zosadil na úroveň Kuby a Líbye.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 08:22