StoryEditor

Výsledky DB prekvapili investorov

01.08.2002, 00:00

Pre viacerých investorov je vôbec prvá predbežná správa o hospodárení Deutsche Bank (DB), ktorú predložil jej nový výkonný riaditeľ Josef Ackermann, určitým prekvapením. DB totiž deklarovala v 2. štvrťroku prevádzkový zisk, ktorý vyplýva najmä z výraznejšieho eliminovania nákladových položiek a vyšších príjmov z poplatkov, ktoré pochádzajú z riadenia aktív. Kombinácia týchto faktorov čiastočne kompenzuje nárast finančných zdrojov, ktoré je nevyhnutné vynaložiť na zabezpečenie takzvaných zlých úverov.
Zisk pred zdanením má dosiahnuť objem vyšší ako 2 mld. eur, pričom do tejto sumy je zahrnutý aj výnos 1,5 mld. eur z predaja akcií DB v najväčšej zaisťovacej spoločnosti na svete Munich Re, ale aj zdroje získané z výmeny poisťovne Deutscher Herold za americkú skupinu pre riadenie aktív Scudder.
Analytici pozitívne hodnotia aj Ackermannov program, zameraný na zníženie nákladových položiek, v rámci ktorého sa majú vo veľmi krátkom čase redukovať prevádzkové náklady asi o 10 %. Počet zamestnancov sa zníži v rámci tohto programu o 13-tisíc ľudí, čo má už v priebehu budúcich 18 mesiacov viesť k úsporám vo výške takmer 2 mld. eur.
Takmer na dvojnásobok sa však zvýšili zdroje na pokrytie prípadných strát z tzv. zlých úverov. Táto suma predstavuje v 2. štvrťroku okolo 500 mil. eur, hoci počas prvých troch mesiacov 2002 dosiahla 270 mil. eur.
V oveľa horšej pozícii je druhá najväčšia nemecká banka HVB, ktorá počas predchádzajúceho týždňa deklarovala vôbec po prvý raz vo svojej histórii prevádzkovú stratu, v rámci ktorej sa výrazne prejavili tzv. zlé úvery vo výške 700 mil. eur. Výkonný riaditeľ HVB Albrecht Schmidt zdôraznil, že táto finančná inštitúcia sa nachádza v najkomplikovanejšom stave od skončenia 2. svetovej vojny.
Napriek podstatne lepšej situácii v Deutsche Bank nie je jej výkonný riaditeľ Josef Ackermann úplne bez problémov. Nevylučuje sa totiž jeho podiel na finančnej afére v nemeckom konglomeráte Mannesmann, kde bol členom dozornej rady. V roku 2000 získala firmu Mannesmann britská spoločnosť Vodafone.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 17:51