StoryEditor

Bez agentúry nefungujú ani licencie

09.06.2004, 00:00
Zníženie výnosov o 91 miliónov korún v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zaznamenali mliekarne v prvom štvrťroku.

Stratu 91 miliónov korún zaznamenali mliekarne v prvom štvrťroku, pričom za celý rok 2003 vykázali záporný výsledok 686 miliónov a rok predtým 124 miliónov. Informoval o tom predseda Predstavenstva Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) Ján Brucháč. Príčiny vidí v asi o tretinu nižšej kúpnej sile obyvateľstva ako v okolitých krajinách, najnižšej spotrebe mlieka na obyvateľa v EÚ a vysokej DPH.
Závažným problémom je podľa neho aj absencia platobnej agentúry. Kým nebude akreditovaná, nemôžu sa podniky zúčastňovať na tendroch na intervenčný vývoz masla a čerpať európske podpory na školské mlieko. Nefunguje ani udeľovanie licencií na vývoz a čerpanie vývozných náhrad cez platobné agentúry v Česku a Rakúsku, keďže nemožno splniť podmienku, aby vývoz potvrdila colná správa štátu, ktorý vydal licenciu.
Medziročne sa v prvom štvrťroku znížili aj tržby mliekarní za vlastné výkony a tovar, ktoré klesli zo 4,323 miliardy na 3,856 miliardy. V súvislosti s potrebou certifikácií na európske normy medziročne vzrástli investície podnikov z 84 miliónov na 297 miliónov korún. Pridaná hodnota sa zvýšila z 243 miliónov na 326 miliónov korún.
Mliekari upozorňujú na to, že ceny mliečnych výrobkov klesajú a vyvíjajú tlak na prvovýrobu. Vyplýva to podľa nich z nedostatočnej regulácie trhu, oneskoreného vyhlásenia verejných súťaží na vývozné dotácie a dlhodobého poklesu konzumácie mlieka. Za prvý štvrťrok vyčlenil rezort pôdohospodárstva na podporu vývozu, domáceho zapracovania mlieka v potravinárskom priemysle a spracovanie surového mlieka 254 miliónov korún. Zatiaľ však podniky z tejto podpory podľa Brucháča nedostali napriek platným zmluvám ani korunu. "Viazne aj podpora spotreby mlieka vyplývajúca z rezortných predpisov, ktoré umožňujú dotovať mlieko pre sociálne slabé skupiny obyvateľstva, pre školy a pre ďalšie potravinárske spracovanie," uviedla podpredsedníčka SMZ Valéria Göczeová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:29