StoryEditor

USA chcú uvaliť na sklo 90-percentné clo

05.10.2004, 00:00
Spojené štáty americké chystajú nové colné opatrenia voči Európskej únii. Keďže po májovom rozšírení o nové krajiny stratili USA výhody, ktoré mali na ich trhoch, chcú si to kompenzovať novými colnými sadzbami.
Spojené štáty americké chystajú nové colné opatrenia voči Európskej únii. Keďže po májovom rozšírení o nové krajiny stratili výhody, ktoré mali na ich trhoch, chcú si to kompenzovať novými colnými sadzbami.

Prechodom desiatich krajín na spoločný colný režim únie už nemôžu Spojené štáty využívať dohodnuté preferencie. Uvádza sa to v oznámení Úradu obchodného predstaviteľa USA. Dôvodom je aj nový colný režim pre ryžu v Európskej únii, ktorý začal platiť od septembra. Ten však maximálnymi clami ide nad rámec odporúčaní WTO. Európa tak chce chrániť svojich producentov pred nadmernými dovozmi.
Americký Federálny register začal s vynímaním vybraných druhov tovarov z listiny colných výhod 10. septembra. V drvivej väčšine ide o poľnohospodárske komodity, medzi ktorými je napríklad i bryndza, tokajské vína alebo chmeľ. Slovenska by sa však najviac mohli dotknúť clá na úžitkové sklo, na ktoré chcú Američania uvaliť až 90-percentné clo.
"Je to návrh s maximálnymi tarifami, ktorý sa v súčasnosti pripomienkuje," tvrdí Vladimír Vilček z odboru obchodnej politiky rezortu hospodárstva. Ministerstvo informovalo Európsku komisiu, že navrhované clá by boli pre proexportne orientovaný sklársky priemysel likvidačné. Významnú časť produkcie totiž vyváža práve do USA. Podľa ministerstva by sklárne mohli prísť na exporte o približne 180 miliónov korún ročne. "Požiadali sme Európsku komisiu, aby obhajovala záujmy slovenských sklárov," dodáva Vilček. Na akých clách sa nakoniec dohodnú, by malo byť jasné do konca októbra.
Podľa Zväzu sklárskeho priemyslu SR sa clá môžu najviac dotknúť spoločností Slovglass Poltár a Rona Lednické Rovne, ktoré vyrábajú úžitkové sklo z olovnatého a zo sódno-draselného krištáľu. Krištáľ vyrába aj firma Kelly z Valaskej Belej, jej sa však clá netýkajú, pretože tovar, proti ktorému sú namierené, do USA nevyváža.

Vysoké clá by mohli zastaviť export skla za more
Tento týždeň by slovenský a český sklársky zväz mali rokovať o spoločnom postupe proti navrhovaným americkým clám. Prijatie colných sadzieb v navrhovanej podobe by znamenalo ukončenie exportu do USA a negatívne by sa odrazilo na súčasnej priaznivej situácii v sklárskom priemysle, v ktorom prebieha rozsiahla modernizácia, technický a investičný rozvoj. Minulý rok sklársky priemysel utŕžil takmer 12 miliárd korún, pričom tržby z exportu dosiahli 8,4 miliardy korún. Hrubý zisk predstavoval 1,3 miliardy korún a investície 966 miliónov. Ďalšie investície za vyše 5 miliárd korún sa realizujú. Aj vďaka nim by sa v rokoch 2005 až 2006 mali zvýšiť výkony sklární, vrátane exportu, zhruba o tretinu v porovnaní s úrovňou minulého roku. Obmedzenie prístupu na trh USA by to mohlo skomplikovať.

"Naše sklárske firmy ročne vyvezú do USA sklo v hodnote jednej miliardy korún, z toho polovicu Rona a okolo 300 miliónov Slovglass," informuje generálny sekretár zväzu Ján Múdry. Predseda Predstavenstva Slovglassu Miroslav Andráš je presvedčený, že ich sa clá dotknú minimálne. Ani ďalší producenti skla nevidia situáciu dramaticky. Navrhované colné sadzby sú stanovené podľa ceny a druhov jednotlivých výrobkov, pričom vyhnúť sa im dá po dohode s odberateľom ich prekategorizovaním. Americkí odberatelia predsa majú záujem o obchod s lukratívnym tovarom a urobia všetko pre to, aby pokračoval, tvrdia sklárne.


Súčasné a navhované colné sadzby na vybrané komodity v USA (%)
Výrobok Súčasné clo Navrhované clo
Krištáľ  (od 1 do 3 USD za výrobok) 14 90
Krištáľ (od 3 do 5 USD za výrobok)

10.5

90
Bryndza 7 55
Syry z bryndze

8.5

55
Tokajské víno (do 14 % alkoholu, liter)

6.3

40
Zdroj: Federálny register USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 10:19