StoryEditor

Budúcnosť polygrafie je v digitalizácii

09.02.2003, 23:00

Tlačiarne Neografia, a. s., Martin, vlani oproti roku 2001 zvýšili tržby o takmer 100 mil. Sk. Tie podľa predbežných hospodárskych výsledkov dosiahli 1,593 mld. Sk, zisk zhruba 40 mil. Sk. Informoval o tom Ivan Kučma, poverený stykom s verejnosťou. Podľa jeho slov Neografia zachytila konjunktúru na polygrafickom trhu a pokračuje v trende zvyšovania produkcie z predchádzajúcich rokov. "V súčasnosti sme moderná tlačiareň, ktorá presahuje rámec Slovenska. Okolo 40 % produkcie vyvážame do zahraničia, sú to prevažne knihy náročné na kvalitu pre Veľkú Britániu, ČR a Nemecko, ale exportujeme aj do Kanady, Holandska a krajín bývalého Sovietskeho zväzu," dodal I. Kučma. Martinská Neografia, ktorá v súčasnosti zamestnáva vyše tisíc zamestnancov, sa pravidelne zúčastňuje na medzinárodných knižných veľtrhoch, kde má úspech.
Ako uviedol generálny sekretár Zväzu polygrafie na Slovensku Peter Blubla, polygrafia má zákazkový charakter výroby. Podľa jeho názoru je to v podstate služba. "Preto rozhodujúcu úlohu na trhu zohrávajú veľké a moderné tlačiarne, ktoré vedia pružne reagovať na dopyt," dodal. Za posledné dva roky v štruktúre polygrafickej výroby vzrástol podiel reklamných tlačovín na úkor neperiodických publikácií. Časopisy a reklamná tlač okrem kníh a publikácií patria k rozhodujúcim výrobným segmentom aj pokiaľ ide o martinskú Neografiu.
"Polygrafické technológie používané na Slovensku predstavujú európsky štandard, treba ich však neustále modernizovať. Digitalizácia bude zohrávať čoraz väčší význam aj v polygrafii. Výška nákladov sa postupne znižuje a perspektívne bude limitovaná personalizáciou jednotlivých druhov polygrafických výrobkov," vysvetlil generálny sekretár zväzu. Neografia v minulých rokoch najviac investícií smerovala do tlačiarenského a knihárskeho strojového parku, ako aj do modernizácie technológie na prípravu tlačovej formy. "Rozhodujúcim prínosom pre firmu je tlačiarenský farebný ofsetový veľkostroj Lithoman IV. Chystáme sa inovovať aj štvorfarbový ofsetový Roland 904-5 na zdokonalenú tlač kníh," spresnil. I. Kučma. Opakované investície do polygrafických technológií, vlani to bolo takmer 200 mil. Sk, Neografii umožňujú lepšie využívať tlačiarenské stroje a zefektívňovať produkciu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:47