StoryEditor

New York vyčíslil škody na 800 mil. USD

19.08.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Mesto New York vyčíslilo predbežnú škodu z rozsiahleho výpadku dodávok elektrickej energie, ku ktorému došlo minulý štvrtok, na 800 mil. USD. Letecké spoločnosti zrušili viac ako 1 000 letov a státisíce cestujúcich čakali v ich letiskových halách na obnovenie dodávok elektriny. Výroba sa zastavila v priemyselne exponovanej severovýchodnej časti USA. Automobilky General Motors, Ford a Chrysler zastavili výrobu v 50 svojich závodoch. Avšak ich škody budú minimálne, lebo na sklade majú tisícky vozidiel. Veľkých výdavkov sa neobávajú ani poisťovne, lebo len málo podnikov je poistených pre prípad výpadku výroby v dôsledku nedostatku elektrickej energie.
Americkí ekonómovia poznamenávajú, že výpadok bol pomerne krátky a v priebehu nasledujúcich mesiacov sa jeho dôsledky budú minimalizovať. V tejto súvislosti uvádzajú, že v tejto časti USA, ale aj v iných severných spolkových štátoch, bývajú zimné kalamity oveľa dlhšie a závažnejšie, ale ani tie nemajú vplyv na celkový výsledok ekonomiky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:59