StoryEditor

Konflikt ohrozuje rozpočet Izraela

24.04.2002, 00:00

Bratislava, Londýn (hn/Dana Pálková)
Izrael sa rozhodol výrazne zoškrtať výdavky z rozpočtu na tento rok po tom, čo zistil, že obsadzovanie palestínskych území vedie k nepomerne vyšším nákladom, ako pôvodne predpokladal.
Ministerstvo financií začiatkom týždňa oznámilo, že navrhne zníženie rozpočtových výdavkov na rok 2002 o 13 mld. šekelov (2,7 mld. USD) a nevylučuje ani zvýšenie daní na tabakové výrobky a benzín. To však povedie k ďalším problémom Izraela, ktorého ekonomiku už dlhší čas sužuje kríza technologického sektora. V roku 2000 dosahovala oblasť moderných technológií rast vo výške 7 %, zatiaľ čo minulý rok už zaznamenala pokles o 0,6 %. Tento prepad viedol k zníženiu výberu daní do štátneho rozpočtu a ešte viac sa zvýšili hospodárske ťažkosti Izraela. Ďalšiu záťaž pridala centrálna banka, ktorá zvýšila v týchto dňoch kľúčovú úrokovú sadzbu o 0,2 na 4,6 %.
Ešte predtým, ako izraelské sily začali koncom marca inváziu na palestínske územia, rozpočet bol už maximálne napätý. Začiatkom apríla premiér Ariel Šaron schválil dodatočné výdavky pre armádu vo výške 2 mld. šekelov. K zvýšeniu výdavkov v úsilí potlačiť povstanie Palestínčanov, ktoré sa začalo ešte v roku 2000, ho donútila obava, aby neprišiel o podporu pravicových ortodoxných strán zastúpených vo vláde. Ortodoxné strany si napr. vymohli aj financie na podporu viacdetných rodín. Je však možné, že časť týchto výdavkov bude musieť v súčasnej situácii ustúpiť pred nárokmi armády, zatiaľ však nie je isté, či sa Šaron na takýto krok odhodlá. Ďalšie návrhy na záchranu rozpočtu zahŕňajú zvýšenie DPH zo 17 na 18 %.
Izrael čelí aj ďalším vážnym problémom. Minister financií Silvan Šalom uviedol, že izraelská vláda pôvodne očakávala deficit štátneho rozpočtu na úrovni pod 3 %, čo je však dnes už nereálne. Podľa neho deficit smeruje k hodnote 3,5 až 3,9 % z HDP, zatiaľ čo niektorí pozorovatelia tvrdia, že môže dosiahnuť až dvojnásobok tejto úrovne. Očakávajúc, že v tomto roku Izrael zaznamená minimálny, príp. žiadny rast HDP, krajina sa môže dočkať zníženia úverového ratingu zo strany zahraničných ratingových agentúr, čo jej zhorší pozíciu pri žiadostiach o úvery na trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 17:18