StoryEditor

Obavy z hydiny z EÚ pretrvávajú

08.07.2003, 00:00

Pretrvávajúce obavy o bezpečnosť možno prinútia Rusko zaviesť zákaz na dovoz hydiny a hydinových produktov zo všetkých krajín Európskej únie (EÚ), a to už od 11. júla, uviedol the Moscow Times s odvolaní sa na informácie z dokumentu, ktorý vydalo ruské ministerstvo poľnohospodárstva po piatkových rozhovoroch so zástupcami veterinárnej komisie EÚ v Bruseli. Ruská delegácia pod vedením prvého námestníka ruského ministra poľnohospodárstva Sergeja Dankverta totiž obviňuje štáty Európskej únie z používania odlišných zdravotných noriem v prípade exportu a iných v prípade importu hydinových výrobkov.
"Keď sa stane, že Rusko potrebuje doviezť hydinové produkty z Európskej únie, neexistujú žiadne obmedzenia, a doviezť sa môže doslova všetko, čo sa ponúka. Ak však dôjde k opačnej situácii, keď má Rusko záujem exportovať do krajín EÚ, okamžite dostane z únie 250-stranový dokument s otázkami a požiadavkami, ktoré musí splniť. S takýmto prístup však nesúhlasíme. Nesmie existovať "dvojaký meter". Cieľom nášho stretnutia s predstaviteľmi EÚ je vyjasniť si práve tieto kľúčové oblasti," uviedol pre RIA Novosti ešte pred stretnutím S. Dankvert.
Brusel a Moskva v piatok schválili podpísanie jednotného veterinárneho certifikátu, ktorý nahradí bilaterálne dohody, ktoré má Rusko uzatvorené s každým členským štátom EÚ zvlášť. Rusko potrebuje od EÚ ubezpečenie, že export z EÚ je zo zdravotného hľadiska bezpečný, hlavne v prípade krajín, ktoré sa len chystajú vstúpiť do únie.
Ešte v piatok Brusel ruskej strane oznámil, že s účinnosťou od 11. júla zruší zákaz vývozu hydiny a hydinových produktov Holandska, ktoré je štvrtým najväčším vývozcom hydiny na svete. Rovnako zruší zákaz aj v prípade Belgicka a Nemecka.
Zákaz EÚ zaviedla kvôli objaveniu vtáčej chrípky ešte začiatkom tohto roka. Kvôli chorobe museli ruskí farmári zlikvidovať viac než 90-tisíc kusov hydiny a 360-tisíc vajec, aby sa nákaza nerozšírila aj na ich domáce chovy. Ruskí veterinári sú však presvedčení, že nebezpečenstvo vtáčej chrípky a jej prenos z Európy do Ruska ešte stále existuje.
"Rusko si chce zachovať právo stanovovať kvóty na dovoz hydiny zo všetkých krajín EÚ," citovala agentúra Interfax dokument ruského ministerstva poľnohospodárstva.
Brusel investoval na odstránenie vtáčej chrípky viac než 200 mil. eur (230 mil. USD). V marci, keď sa po prvýkrát objavil vírus v Holandsku, Rusko okamžite zaviedlo zákaz dovozu holandskej hydiny vrátane produktov z hydiny (mäsa, vajec, živých kusov a krmiva). Neskôr zakázalo aj dovoz z Nemecka a Belgicka. Zákaz je stále v platnosti. Rusko nemalo problémy s vtáčou chrípkou posledných 15 rokov. Do Ruska sa dnes vyváža asi jedna tretina z celkového vývozu hydinových produktov z EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:29