StoryEditor

Košickí vodári s moderným dispečingom

29.06.2004, 00:00
Východoslovenská vodárenská spoločnosť v Košiciach sprevádzkovala v týchto dňoch moderný dispečing, ktorý zabezpečuje funkcie riadiaceho a informačného systému technologického procesu výroby, akumulácie a distribúcie pitnej vody na rozhodujúcich vodárenských objektoch v Košiciach a okolí.

Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) v Košiciach sprevádzkovala moderný dispečing, ktorý zabezpečuje funkcie riadiaceho a informačného systému technologického procesu výroby, akumulácie a distribúcie pitnej vody na rozhodujúcich vodárenských objektoch v Košiciach a okolí. Nové zariadenie nahradilo vodárenský dispečing, ktorého rozhodujúce časti boli realizované ešte v roku 1981 systémom Tesla Radom z Tesly Pardubice. Náklady na modernizáciu dosiahli takmer 12 miliónov korún bez DPH, informoval HN výrobno-technický riaditeľ VVS Rudolf Kočiško. "Efektom modernizácie dispečingu pre odberateľov vody bude najmä lepšia distribúcia vody a systém riadenia, čím sa odbúrajú prevádzkové poruchy a zracionalizuje sa prevádzka. To môže v konečnom dôsledku viesť k zníženiu cenu vody," povedal. Vladimír Žeňuch z vodárenskej spoločnosti uviedol, že vodárenský systém v Košiciach je zásobovaný zo zdrojov vody z piatich hlavných smerov. Do vodárenského dispečerského systému sú v tejto prvej etape zahrnuté objekty z rozhodujúcich zdrojov a riadiacich vodojemov v oblasti Drienovca a hlavné vodárenské objekty na území mesta Košice. Nedávno dali do prevádzky 36 nových telemetrických staníc, z ktorých je 21 vodojemov, šesť čerpacích staníc s vodojemami, päť čerpacích staníc, rozdeľovací objekt, retranslačná stanica a dispečerské centrum. "Prenos informácií medzi objektmi sa zabezpečuje vlastnými rádiovými prenosovými cestami s prenosovou rýchlosťou 19 200 Baud s použitím rádiostaníc typu Racom MR 25 zabezpečujúcimi paketový prenos dát, s možnosťou komunikácie staníc medzi sebou aj s dispečerským centrom, programovej retranslácie na každom objekte, diaľkového presmerovania retranslačnej trasy pri výpadku, nastavenia parametrov rádiostaníc z prenosného počítača a trvalého sledovania parametrov rádiovej prenosovej cesty," uviedol Žeňuch. Dispečing je budovaný s možnosťou zapojenia do podnikovej počítačovej siete v ďalšej etape. Rádiová sieť umožní spoluprácu s existujúcimi sieťami vodárenských dispečingov VVS v Michalovciach, Sobranciach, vo Vranove nad Topľou, v Prešove a s celým vodárenským systémom Starina Košice. Dodávku technických zariadení, montáž, vypracovanie programového diela staníc na jednotlivých objektoch, komunikácie, ako aj užívateľskú aplikáciu systému In Touch a uvedenie dispečingu do prevádzky zrealizovala firma Protelcont Veľký Biel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 05:23