StoryEditor

Zisky VW výrazne klesli

29.10.2004, 00:00

Nemecký koncern Volkswagen zaznamenal v prvých deviatich mesiacoch tohto roka výrazný prepad zisku. Tieto údaje pritom iba dokazujú akútnu potrebu úspor, proti ktorým sa však búria zamestnanci a odborová organizácia IG Metall sa vyhráža varovnými štrajkami.
Včera sa konalo piate kolo rokovaní, ktoré sa skončilo až v neskorých nočných hodinách. O dôležitosť tohto kola sa postaralo ultimátum IG Metall, ktorého zástupca Hartmut Meine jednoznačne uviedol, že očakávajú ústretovejší postup vedenia. V opačnom prípade vyhlásil na 1. a 2. novembra varovné štrajky.
VW vo svojej správe uvádza, že prevádzkový zisk pred zohľadnením mimoriadnych položiek v prvých deviatich mesiacoch medziročne klesol o 20,7 percenta na 1,466 miliardy eur. Po odpočítaní mimoriadnych položiek sa prevádzkový zisk zvýšil až o 28,2 percenta na 1,242 miliardy eur. Podľa údajov VW však čistý zisk zaznamenal výrazný prepad o 43,6 percenta na 813 miliónov eur. Pod tento výsledok sa podpísali najmä nevýhodné výmenné kurzy a nepriaznivá situácia na trhu. Naproti tomu tržby sa zvýšili o 5,1 percenta na 64,112 miliardy eur.
Úsporný a racionalizačný program ForMotion v období od januára do septembra prispel k výsledku sumou 850 miliónov eur, takže VW celoročný efekt odhaduje výrazne nad jednu miliardu eur. Volkswagen zároveň potvrdil prognózu celoročného prevádzkového zisku na úrovni 1,9 miliardy eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 17:17