StoryEditor

Výrobu chcú spustiť v novembri

27.01.2003, 23:00

Nový spoločný podnik na výrobu vysokokvalitných krájaných dýh vyrastie v areáli akciovej spoločnosti Bučina vo Zvolene. Je to výsledok dohody medzi zvolenským výrobcom dreva a talianskou finančnoinvestičnou spoločnosťou Alter z Oderzy, ku ktorej budúci partneri dospeli koncom uplynulého roka. Vysokokvalitná krájaná dyha sa na Slovensku zatiaľ nevyrába.

ZAČIATOK V NOVEMBRI

Ako informovalo vedenie Bučiny, v týchto dňoch sa vykonávajú úkony potrebné pre založenie novej spoločnosti. Bučina vstúpi do spoločného podniku vkladom nehnuteľného majetku -- výrobnou halou s technologickým zariadením, pozemkami na vybudovanie impregnačných nádrží, skladovacími a administratívnymi priestormi. Taliansky Alter zabezpečí výrobné technológie a kapitálový vklad pre nový podnik. Obchodný názov novej spoločnosti by mal byť známy v priebehu mesiaca. Obaja partneri sa minulý týždeň dohodli na harmonograme prác tak, aby sa výroba v novej firme mohla začať v novembri tohto roka. Založením spoločného podniku vznikne približne štyridsať nových pracovných miest. Predpokladaný objem výroby predstavuje okolo 6 mil. m2 0,6 mm hrubej dyhy pre nábytkársky priemysel, ktorá sa dá využiť aj pri dyhovaní drevotrieskovej dosky a latoviek používaných pri výrobe nábytku ako náhrada prírodného masívneho dreva. Produkcia nájde uplatnenie hlavne na trhoch EÚ.

EKOLOGICKÁ ENERGETIKA

Podľa generálneho riaditeľa Bučiny Petra Lispucha budú v pozícii spoluvlastníka zabezpečovať pre spoločný podnik porez guľatiny, vstupné energie a teplo. "Ako slovenský priekopník energetického hospodárstva založeného na využívaní druhotnej suroviny spracúvaním drevného odpadu a environmentálne zameraná firma sme na túto úlohu pripravení," konštatoval riaditeľ. Investície do energetického hospodárstva Bučiny v posledných rokoch dosiahli 265 mil. Sk. Dnes má podnik k dispozícii dva kotly na spaľovanie drevného odpadu a protitlakovú turbínu na výrobu elektrickej energie. Bučina na vykurovanie a výrobu elektriny spotrebuje 28 tis. ton vlastného aj dovážaného drevného odpadu, len 10 % celkových vstupných nákladov na energie tvorí zemný plyn. Kapacita energetickej výroby v Bučine pokryje nielen potreby nového podniku na krájanú dyhu, ale aj ďalších pripravovaných projektov, ako je výroba podlahovín v spolupráci so švédskou firmou Tarkett alebo výstavba závodu na výrobu preglejok za účasti japonských investorov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 23:21