StoryEditor

Prvý krok k silikátovému údoliu hotový

09.06.2004, 00:00
Zástupcovia univerzít z Nitry, zo Zvolena a z Košíc, Banskobystrického samosprávneho kraja a firiem Avant Holding a Ipress Inžiniering podpísali v Lučenci dohodu o vytvorení 1. európskej silikátovej organizácie. Na jej základe by malo vzniknúť záujmové občianske združenie, ktoré bude prepájať výskum v oblasti využívania nerudných surovín s praxou.

Zástupcovia univerzít z Nitry, zo Zvolena a z Košíc, Banskobystrického samosprávneho kraja a firiem Avant Holding a Ipress Inžiniering, podpísali v Lučenci dohodu o vytvorení 1. európskej silikátovej organizácie (1. ESO). Na jej základe by malo vzniknúť záujmové občianske združenie, ktoré bude prepájať výskum v oblasti využívania nerudných surovín s praxou.
"Región Novohradu je bohatý na silikáty, okrem iného aj na diatomity a alginity, ktoré dokážu vďaka svojim absorpčným schopnostiam likvidovať ekologické záťaže," uviedol riaditeľ Regionálnej komory SOPK v Lučenci Vladimír Bystriansky. Zámerom 1. ESO je sústrediť domáce a zahraničné vedecké i podnikateľské kapacity práve na inovatívne využívanie silikátov a vytvoriť pre tieto subjekty v Lučenci zázemie.
Sídlom 1. ESO, ktorá začne pracovať v priebehu jedného mesiaca, bude rovnomenná výšková budova, ktorú odovzdali do užívania minulý týždeň. Za dva roky ju vybudovali dcérske spoločnosti lučeneckej projekčno-inžinierskej skupiny Avant, ktorá je aj autorom projektu. Investorom stavby bola firma V.T.C. a hlavným dodávateľom spoločnosť Agris.
Výstavba 22-podlažnej a 70 metrov vysokej administratívnej budovy stála okolo 120 miliónov korún. Poskytuje 3-tisíc štvorcových metrov kancelárskych priestorov, ktoré tvoria tri funkčné pásma, a to na obchodné aktivity, administratívne účely a pre vzdelávanie. Väčšina priestorov má už svojich zmluvných záujemcov.
Dokončenie lučeneckého mrakodrapu je prvou etapou budovania administratívno-obytného komplexu v centre Lučenca. V ďalšej by mala byť postavená asi stovka manažérskych bytov v piatich 16-podlažných domoch. Spoločnosť Avant chce komplexom 1. ESO prilákať do regiónu investorov a kvalifikovaných domácich i zahraničných pracovníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:01