StoryEditor

Slovenskí operátori lehoty dodržia

02.01.2003, 23:00

Na jeseň tohto roku dcérska spoločnosť Deutsche Telekomu T-Mobile Deutschland uvedie do prevádzky telekomunikačnú sieť tretej generácie, tzv. Universal Mobile Telephone Standard (UMTS), ktorá umožňuje okrem hlasu aj vysokorýchlostný prenos obrazu a videa. Uviedol to člen predstavenstva a predseda vedenia podniku T-Mobile Timotheus Höttges. V prvej fáze k nej budú mať prístup len obyvatelia 75 veľkých nemeckých miest. Jej spustením splní T-Mobile podmienku nemeckého telekomunikačného úradu, ktorý stanovil, že do konca tohto roku musí mať prístup do siete UMTS najmenej 25 % obyvateľov krajiny. Do konca roku 2005 by malo využívať možnosti najvýkonnejšej mobilnej telekomunikačnej siete vyše 50 % Nemcov.
ZLÝ ODHAD KOMISÁRA
Vyjadrenie T. Höttgesa je v rozpore s vyhlásením komisára EÚ pre podniky a informačné spoločnosti Erkkiho Liikanena, ktorý povedal, že počíta s výrazným oneskorením zavádzania sietí UMTS v Európe. "Kým bude UMTS ozaj úspešná, prejde minimálne päť rokov," uviedol pre magazín Focus, pričom podľa neho sa prelom rýchlej prenosnej technológie mal uskutočniť najskôr v roku 2008. Dôvodmi zdĺhavého zavádzania UMTS sú podľa E. Liikanena nejednotné systémy a národné zákazy pri obchodoch s licenciami, napríklad v Nemecku. Deutsche Telekom získal licenciu na prevádzkovanie UMTS v roku 2000 takmer za 8 mld. eur. T. Höttges v tejto súvislosti uviedol, že napriek zdržaniu, ktoré sa prejavuje pri sprevádzkovaní siete UMTS v Nemecku, výrobcovia vhodných mobilných telefónov aj tak nebudú zo začiatku schopní pokryť dopyt trhu.
SITUÁCIA NA SLOVENSKU
Slovenskí držitelia licencií UMTS, Orange Slovensko, a. s., Bratislava, a Eurotel Bratislava, a. s., sú povinní začať poskytovať služby najneskôr do 30 mesiacov odo dňa uvoľnenia frekvencií. Obom spoločnostiam začala táto lehota plynúť 28. júna 2002, keď im boli vydané licencie. Cena jednej licencie UMTS bola 1,499 mld. Sk. Licencie sa vydávajú na obdobie dvadsiatich rokov odo dňa nadobudnutia ich právoplatnosti. Obaja operátori HN potvrdili, že dodržia tieto zákonom stanovené lehoty.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:10