StoryEditor

Berlín aj Paríž pod tlakom sankcií EK

20.11.2002, 23:00

Francúzska republika vyslala vôbec prvý relevantnejší signál, ktorým chce dokázať, že je pripravená zredukovať svoj vysoký rozpočtový deficit.
Francúzsky minister financií Francis Mer vo včerajšom vydaní britského denníka The Financial Times zdôraznil dôležitosť riešenia problematiky rozpočtového deficitu a dodal, že jeho vláda zvažuje viaceré škrty vo výdavkovej časti štátneho rozpočtu. Francúzsky minister sa so svojím nemeckým partnerom Hansom Eichelom ešte počas minulého mesiaca zhodol v tom, že dôveryhodnosť eura sa oslabí, ak dve najväčšie ekonomiky EÚ budú mať sústavné problémy s plnením kritérií Paktu rastu a stability.
Prezident Európskej centrálnej banky Wim Duisenberg v tejto súvislosti varoval, že nedostatok rozpočtovej disciplíny bráni znižovaniu základnej úrokovej sadzby a následnému stimulovaniu ekonomík Európskej únie.
Európska komisia už navrhla "predbežne varovať" Francúzsko, pretože jeho rozpočtový deficit dosiahne v roku 2003 hodnotu 2,9 % z hrubého domáceho produktu, čo je "nebezpečne blízko" k maximálnej hranici trojpercentného limitu, stanoveného Paktom rastu a stability. Aj z tohto dôvodu sa Európska komisia rozhodla, že bude iniciovať sankčné procedúry proti Nemecku aj Francúzsku, pretože deficit ich rozpočtov narastá podľa nej až príliš rýchlo.
Ešte minulý mesiac Francis Mer odmietol kritické poznámky Európskej komisie týkajúce sa rozpočtového deficitu s tým, že Francúzsko má "iné priority". Na rokovaní ministrov financií eurozóny sa však minister dostal do izolácie.
Teraz sa očakáva, že Francis Mer vyšle v období do januára 2003, teda do ďalšieho termínu rokovania ministrov financií eurozóny, aj ďalšie dôležité signály, ktoré budú dokazovať, že Francúzsko chce seriózne napĺňať parametre inak v poslednom období kritizovaného Paktu stability a rastu.
Komisár Európskej únie pre menové záležitosti Pedro Solbes uviedol, že Francúzsko je vo veľmi podobnej situácii ako Nemecko -- obidve tieto krajiny (plus Portugalsko) v priebehu roka 2002 porušili trojpercentný limit rozpočtového deficitu. Európska komisia už nariadila rozsiahlu procedúru za porušenie rozpočtových pravidiel voči Nemecku. Podľa prognózy EK z minulého týždňa dosiahne rozpočtový deficit najväčšej európskej ekonomiky počas tohto roka hodnotu 3,8 % a v roku 2003 sa zníži na 3,1 %, čo je však takisto nad limitom stanoveným v rámci Paktu rastu a stability. Nemecký minister hospodárstva a práce Wolfgang Clement však uznal potrebu plnenia kritérií paktu aj jeho celkových cieľov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:40