StoryEditor

Latinská Amerika je na ceste k stabilite

26.06.2003, 00:00
Návšteva prezidenta Medzinárodného menového fondu (MMF) Horsta Köhlera v Argentíne priniesla úspech, keďže spomína vzájomný konfrontačný kurz oboch strán. Argentínska vláda prezidenta Nestora Kirchnera totiž vyšla fondu v ústrety, keď sľúbila uhradenie dlžných splátok zo svojich devízových rezerv. MMF zasa nebude trvať na štrukturálnych reformách, kým Argentína nesplatí úvery vo výške 6 mld. USD.
Opatrný optimizmus vyvoláva aj vývoj argentínskej ekonomiky. Ako informuje denník Die Welt, priemyselná produkcia v máji medziročne vzrástla o viac než 30 % a hospodársky rast môže v tomto roku dosiahnuť 5 %. Ekonóm Dresdner Bank Günter Köhne si však myslí, že rast sa v budúcom roku oslabí na 3 %. Podľa jeho slov má N. Kirchner sa síce snaží o postupné uplatňovanie reforiem, no odsúva dôležité štrukturálne reformy v bankovom sektore. G. Köhne súčasne vyzdvihol menovú stabilitu a nevylučuje, že tohtoročná inflácia v Argentíne dosiahne 10 %, no 60 % obyvateľstva ešte stále žije pod hranicou chudoby.
H. Köhler navštívil Argentínu práve v čase, keď najdôležitejšie ekonomiky Latinskej Ameriky mienia oživiť integračné ciele z 90. rokov. Svedčí o tom rozhodnutie zakladajúcich členov juhoamerického ekonomického združenia Mercosur (Brazília, Argentína, Uruguaj a Paraguaj) na zasadnutí v Asuncione v minulom týždni o vytvorení spoločného trhu do roku 2006. Brazília a Argentína sa pri tejto príležitosti dohodli aj o užšej spolupráci v oblasti menovej politiky. Nepochybnou hviezdou stretnutia bol brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva, ktorý jednoznačne vyhlásil, že Mercosur sa v spolupráci s USA mieni podieľať na vytvorení celoamerickej zóny voľného obchodu od Aljašky až po Ohňovú zem. Asociovanými členmi Mercosuru sú aj Bolívia a Čile, ktoré má ako jediný juhoamerický štát dohodu s USA o voľnom obchode.
Predstaviteľ nemeckého združenia Ibero-Amerika Peter Rösler je presvedčený, že Brazília vstupuje do novej etapy zahraničného obchodu a konečne je pripravená prevziať vedúcu úlohu. Podľa jeho slov v Brazílii pracuje 1 200 nemeckých spoločností, ktoré sa na priemyselnej produkcii krajiny podieľajú 15 % a v poslednom desaťročí tu investovali 17 mld. USD. Odborníci však upozorňujú, že nemecká vláda musí pri súčasných rokovaniach medzi Mercosurom a Európskou úniou o zóne voľného obchodu zaujať aktívnejší postoj. Podľa ich názoru totiž protekcionalizmus EÚ v oblasti poľnohospodárstva škodí Nemecku globálne, najmä však vo vzťahu k štátom Južnej Ameriky. Tieto krajiny sa totiž už dlhý čas sťažujú na to, že EÚ dováža príliš málo priemyselných produktov, napríklad v roku 2001 takmer 70 % dovozu z Mercosuru tvorili poľnohospodárske produkty. Napríklad, európsky dovoz z Brazílie z dvoch tretín tvoria agrárne produkty, kým USA vlani doviezli tovar v hodnote takmer 15 mld. USD, z čoho 75 % predstavovali spracované produkty.
P. Rösler je presvedčený, že Brazília sa bude snažiť rôznymi spôsobmi pomôcť novej argentínskej vláde. To môže výraznou mierou prispieť k hospodárskej stabilizácii Argentíny a poskytnúť nové impulzy vnútroregionálnemu obchodu v rámci Mercosuru, ktorý sa pred vypuknutím argentínskej krízy koncom 90. rokov mohol pochváliť ročným objemom v hodnote takmer 20 mld. USD.

Argentína a MMF

- členstvo v MMF od 20. septembra 1956
- úverová kvóta: 2,905 mld USD
- čerpané úvery celkovo: 13,376 mld. USD
- posledná dohoda: - schválená 24. januára 2003
- objem 320 mil. USD
- dlh voči súkromným veriteľom: 150 mld. USD
- dlh voči medzinárodným organizáciám: 30 mld. USD
Zdroj: MMF
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:25