StoryEditor

Ďalší bilančný škandál na obzore?

15.07.2003, 00:00

Americká spoločnosť Coca-Cola sa kvôli údajnému falšovaniu bilancií dostala do centra pozornosti vyšetrovateľov. Bývalý manažér firmy Matthew Whitley ju totiž obvinil z pochybných bilančných metód, ktorým sa aj tento symbol amerického štýlu života zaradil do série bilančných škandálov, ktoré od minulého roka otriasajú dôverou spotrebiteľov a hospodárstvom USA.
Podľa údajov koncernu štátna prokuratúra štátu Georgia, kde má Coca-Cola hlavné sídlo (Atlanta), otvorila vyšetrovanie na základe Whitleyho žaloby. Ten obvinil spoločnosť, že pomocou čiernej kasy manipuluje bilančné údaje, pomocou neexistujúcich dodávok falšuje tok tovarov a spotrebiteľov zavádza nesprávnymi ponukami. Podľa jeho slov Coca-Cola zaúčtovala zľavy vo výške 750 mil. USD ako reklamné výdavky. Presnú výšku podvodov síce nevyčíslil, no vypovedal, že na spomínané problémy upozornil výkonného riaditeľa koncernu Stevena Heyera a vzápätí bol prepustený.
Ako informuje týždenník Manager-magazin, Whitley ďalej poukázal na diskrimináciu cudzincov a etnických menšín, ktorí musia oveľa tvrdšie pracovať, aby získali rovnaké uznanie a platy. Práve toto obvinenie je najcitlivejšie a môže vyvolať sériu bojkotov v USA. Coca-Cola pritom už v roku 2000 zažila proces kvôli rasizmu, ktorý sa skončil vyplatením sumy 192,5 mil. USD.
Koncern síce vo svojom vyhlásení vyjadril ochotu spolupracovať s úradmi a priznáva, že bilancie gastronomickej divízie neboli v poriadku a už v polovici júna spoločnosť začala vlastné interné vyšetrovanie. Podľa údajov denníka Die Presse musela divízia dodatočne znížiť hodnotu svojich aktív približne o 9 mil. USD.
Koncern sa snaží postaviť svojho bývalého manažéra do zlého svetla a obviňuje ho z pomstychtivosti. Whitley totiž v marci zažaloval koncern za protiprávne prepustenie a požadoval odškodné vo výške 44,4 mil. USD, ktoré však Coca-Cola odmietla vyplatiť. M. Whitley v marci pri reorganizácii spoločnosti prišiel o svoje miesto finančného riaditeľa divízie Fountain Division, ktorá plničkám dodáva odberné kohúty so sirupom. No nebol sám, pretože koncern vtedy zrušil tisíc pracovných miest. Ďalšia žaloba sa objavila v máji, keď Whitley obvinil vedenie z podplácania a poukázal na nekorektné účtovné metódy v súvislosti s marketingovým testom nápoja Frozen Coke v reštauráciách rýchleho občerstvenia Burger King. Do tretice všetko dobré: bývalý manažér 25. júna zažaloval spoločnosť za to, že viac než 80-tisíc nápojových automatov je chybných a nápoje sú znečistené kovovými usadeninami.
O nedôvere k nápojom značky Coca-Cola svedčí aj reakcia jedného z rakúskych spotrebiteľov na správy o vyšetrovaní: "Coca-Cola by mala byť rada, že sa kontrolujú bilancie, a nie obsah nápojov!"

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 07:11