StoryEditor

Po Saudskej Arábii nasleduje Kanada

03.06.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

V zásobách ropy po Saudskej Arábii nie je na druhom mieste Irak, ale Kanada. Na jej severe, v provincii Alberta, sú 50 metrov pod povrchom obrovské ložiská ropných pieskov, v ktorých sa má nachádzať 1,7 až 2,5 bil. barelov (159 litrov) bitúmenu, hustej ropy, ktorá je takmer v stave asfaltu. Podľa odborníkov sa z nich dá zatiaľ priemyselne využiť len 10 až 20 %. Aj tak je to však množstvo, ktoré Kanade v zásobe ropy umožňuje súperiť so Saudskou Arábiou. Tá má dokázateľné využiteľné rezervy asi 260 mld. a Irak "len" 110 mld. barelov.
Podľa nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung moderné technológie umožňujú získavať ropu z pieskov rentabilne už pri jej súčasných cenách. Kanadská spoločnosť Suncor, ktorá z nich v roku 1967 získavala barel ropy za 21 USD, ho dnes má za 7 USD. Jej cieľom je zníženie výrobných nákladov na barel na 5,5 USD. Saudská Arábia ťaží barel za 2 USD a Irak za 1 USD. Zo Saudskej Arábie však cesta ropy tankerom do New Yorku trvá 45 dní a jej cena sa preto prudko zvyšuje. Kanada je s USA prepojená ropovodom, ktorý vyrovnáva cenu ropy, napríklad, s tou, ktorá prichádza do USA z Mexika a Venezuely. Budúcnosť ropných pieskov bude o to jasnejšia, o čo viac sa budú znižovať vo svete ľahko vyťažiteľné zásoby ropy. V provincii Alberta už podniká 23 ropných spoločností. Piesky začali ťažiť asi v 60 lokalitách Do využitia potenciálu kanadských ropných ložísk sa v najbližších 10 rokoch plánuje investovať v prepočte 30 mld. eur.
Využitie ropných pieskov je pre USA dôležité aj zo strategických dôvodov. Ako uviedol americký veľvyslanec v Ottawe Paul Cellucci: "Bezpodmienečne potrebujeme spoľahlivé zdroje energie a spoľahlivú dopravu v Severnej Amerike, aby sme nemuseli byť závislí od Venezuely a Blízkeho východu."

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:17