StoryEditor

Harley-Davidson sa tlačí do Číny

18.06.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť Harley-Davidson Inc., ktorá už dlhší čas plánuje vytvoriť alianciu s čínskym výrobcom motocyklov Zongshen Motorcycle Group, predá svoje prvé produkty v Číne pravdepodobne v roku 2005.
Spoločnosť chce na nový trh preniknúť aj napriek vysokým 50-percentným dovozným clám, ktoré v ázijskej krajine môžu cenu motoriek zdvojnásobiť. Počas prvých piatich rokov plánuje Harley-Davidson v Číne predávať len obmedzený počet motocyklov, kým si tam založí obchodnú spoločnosť a dílerskú sieť.
Začiatkom tohto mesiaca sa Harley-Davidson predbežne dohodol s čínskym partnerom o používaní nekonkurenčnej technológie a marketingovej expertízy výmenou za pomoc v oblasti obchodných praktík a distribúcie na čínskom trhu. Americký koncern verí, že sa v Číne presadí zlákaním zákazníkov na americkú kultúrnu ikonu. Problémom ostávajú vysoké clá, ktoré by síce do januára mali klesnúť na 30 percent, aj tie sa však Harley-Davidsonu zdajú prehnané. Harley-Davidson plánuje svoje motorky do Číny dovážať, o ich tamojšej výrobe neuvažuje. Spoločnosť v súčasnosti vyváža svoje produkty do 60 krajín.
Harley-Davidson v apríli potvrdil svoj predchádzajúci cieľ vyrobiť tento rok spolu 317 000 motoriek, čo by predstavovalo nárast o 8,9 percenta. Čistý zisk spoločnosti v 1. štvrťroku vzrástol na 204,6 milióna dolárov, tržby dosiahli 1,17 miliardy dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:42