StoryEditor

Imuna má opäť pôdu pod nohami

10.11.2004, 23:00
Imuna Pharm Holding, ktorá je monopolným spracovateľom krvnej plazmy a krvných derivátov, po reštrukturalizácii eviduje výrazné zvýšenie výkonov a tržieb. Medziročný nárast tržieb predstavuje oproti rovnakému obdobiu minulého roku približne 50 percent.

Imunu ste prevzali vo výrobnej a odbytovej kríze. Akých oblastí sa dotkla reštrukturalizácia podniku?
-- Reštrukturalizácia smerovala prakticky do všetkých oblastí činností našej spoločnosti, od personalistiky cez výrobu, obchod a marketing až po technické činnosti. Cieľom, pre ktorý sme to robili, je snaha dostať sa znovu na pozície, ktoré značke Imuna dlhé roky patrili. Dnes už môžem povedať, že sa nám to darí. Imuna je znovu aj napriek tvrdej konkurencii spoľahlivým obchodným partnerom pre prakticky všetky slovenské zdravotnícke zariadenia, ale aj pre distribučné spoločnosti, lekárne, ambulancie a iné pracoviská, ktoré naše prípravky využívajú. Plynulé dodávky smerujú aj do Českej republiky. V súčasnosti veľkú pozornosť venujeme získavaniu ďalších trhov. Naši zástupcovia pracujú prakticky na všetkých trhoch východnej a strednej Európy. Prvé dodávky už smerovali aj na Ukrajinu, do Poľska, Srbska a iných štátov.

Imuna voľakedy vyrábala oveľa širší sortiment produktov ako teraz. Ktoré výroby ste zachovali, resp. na ktoré sa chcete v budúcnosti zameriavať?
-- Okrem zmluvnej výroby krvných derivátov vo firme Grifols sme základný sortiment našich výrobkov až na malé výnimky zachovali. Aj pôvodne zamýšľané ukončenie výroby diagnostických preparátov sme prehodnotili, dnes je tento produkt certifikovaný podľa noriem Európskej únie, takže je perspektívny aj na zahraničných trhoch.

Ako pokračuje spracúvanie krvnej plazmy?
-- Robíme ju formou samostatného spracovania našich šarží vo firme Grifols, aj so spätným návratom všetkých vyrobených krvných derivátov. Týmto spôsobom našou plazmou, s výnimkou koagulačných faktorov, plne pokrývame potreby slovenského zdravotníctva.

Po stabilizácii firmy ste plánovali prejsť k rozvojovým programom. V akom štádiu sa nachádzajú?
-- Rokovania stále iba prebiehajú, preto by bolo predčasné hovoriť o možných výsledkoch.

Problémom Imuny v čase, keď bola štátnym podnikom, boli chýbajúce certifikáty nevyhnutné na vývoz produkcie na zahraničné trhy. Aká je v súčasnosti situácia s certifikáciou výrob?
-- V priebehu tohto roku sme certifikovali výroby infúznych roztokov a tabliet, na ktoré sme získali certifikát správnej výrobnej praxe GMP. Na živné pôdy sme získali certifikát ISO a CE, na diagnostické prípravky certifikát CE, na tampóny certifikát ISO a na dialyzačné roztoky certifikát CE.

Aké investície si vyžadujú rozvojové programy, ktoré plánujete realizovať?
-- Investície smerovali v prvej fáze predovšetkým do energetického hospodárstva. Došlo k zásadnej zmene v systéme energetiky a vodného hospodárstva podniku. Následne sme uskutočnili finančne náročné investície do modernizácie výrobných priestorov a technologických zariadení na divíziách Infúzne roztoky a Živné pôdy. Komplexne sme reštrukturalizovali aj skladové hospodárstvo.

Imuna Pharm Holding je monopolným spracovateľom krvnej plazmy a krvných derivátov. Vyrába vakcíny, živné pôdy, tablety, infúzne a dialyzačné roztoky, dietetiká a diagnostické prípravky. V júli 2002 sa ešte ako štátny podnik Imuna dostala do konkurzu. V októbri toho istého roku ju kúpila košická firma Dominant. Po reštrukturalizácii firma v súčasnosti eviduje výrazné zvýšenie výkonov a tržieb. Medziročný nárast tržieb predstavuje oproti rovnakému obdobiu minulého roku približne 50 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:04