StoryEditor

Kalifornia žaluje Enron

21.06.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Kalifornský štátny žalobca Bill Lockyer v piatok podal žalobu na zbankrotovaný Enron Corp. Chce tak získať stovky miliónov dolárov za škody spôsobené manipuláciou s cenami počas štátnej energetickej krízy v rokoch 2000 a 2001.
Firma Enron je v procese obvinená zo sprenevery a z nečestných obchodných praktík prostredníctvom manipulácie cien elektriny. Ako uviedol Lockyer, tento posun sa uskutočnil, aby sa spoločnosť so sídlom v Houstone a jej riadiaci pracovníci dostali pred kalifornskú porotu. Tá si vypočuje audionahrávky obchodníkov Enronu, obsahujúce neúctivú chválu o schémach vytvorených na dosiahnutie mimoriadnych ziskov na úkor spotrebiteľov v Kalifornii. Nahrávky obsahujú komentáre o tom, ako priniesli na kolená Kaliforniu a spôsobili finančnú bolesť "babičke Millie" (Kalifornii).
Lockyer verí, že proces nebude pripojený k súdnemu konaniu o bankrote Enronu. "Poškodení by mohli dostať nejaké aktíva predtým, ako si každý rozdelí trosky," povedal reportérom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:35