StoryEditor

Euroázijský klub do WTO spoločne

30.04.2003, 00:00

Prezidenti štyroch postsovietskych štátov sa v tadžickom Dušanbe cez víkend dohodli na spoločnom postupe pri uchádzaní sa o členstvo vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO). Ako uviedol na schôdzke piatich krajín -- Ruska, Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu a Bieloruska -- ruský prezident Vladimir Putin, sú presvedčení, že ak budú koordinovať kroky potrebné na vstup do organizácie, vstúpia do nej za omnoho lepších podmienok.
Ako uviedli Moscow Times, jedinou členskou krajinou WTO z piatich účastníkov schôdzky Euroázijského hospodárskeho spoločenstva v Dušanbe je Kirgizsko. Zvyšné štyri krajiny sú medzi 26, ktoré sa o vstup snažia. Samotné Rusko sa usiluje dostať do WTO už osem rokov, zatiaľ mu v tom však bránia nedoriešené ekonomické pomery v krajine, ale aj tlaky Európskej únie, ktorá si chce čo najdlhšie uchrániť svoj energetický trh pred vplyvom silného Ruska. Inokedy mu problémy robia aj USA, ktoré zasa vyvíjajú cez rôzne organizácie nátlak na Moskvu najmä v politických otázkach. Okrem vstupu do medzinárodných organizácií sa Rusko po otrasoch, ktoré prežilo začiatkom 90. rokov po páde ZSSR, už niekoľko rokov usilovne snaží o opätovné ekonomické prepojenie s bývalými republikami Sovietskeho zväzu. Výsledkom je aj založenie Euroázijského hospodárskeho spoločenstva v roku 2000, ktoré má Rusku pomôcť nadviazať popretŕhané obchodné vzťahy s republikami tvoriacimi s ním kedysi jeden štát. Moskva má v spoločenstve 40-percentné hlasovacie práva a 40 percentami sa podieľa aj na financovaní ekonomického klubu.
Prezidenti piatich štátov podpísali na stretnutí niekoľko dokumentov o hospodárskej spolupráci do konca roku 2006, medzi ktorými je aj vytvorenie spoločného colného režimu, dopravného systému a koordinácia migračnej politiky. Ako uviedol kirgizský prezident Askar Akajev, po splnení dohodnutých bodov vznikne medzi krajinami "skutočný" voľný obchod, ktorý podporí ekonomiky schudobnených krajín bývalého Sovietskeho zväzu a pomôže im rýchlejšie postaviť sa na nohy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:17