StoryEditor

Lacný luxus v New Yorku

20.01.2003, 23:00

Realitný trh v centre New Yorku už nie je ten, čo kedysi. Luxusné byty na najvyšších poschodiach mrakodrapov, ktoré sa pred 11. septembrom 2001 a krachom technologického trhu Nasdaq predávali za 10, 20 či 25 mil. USD, sa v súčasnosti dajú kúpiť "už" za 10 mil. USD.
Napríklad, byt v Lincoln Center s plochou 700 štvorcových metrov, ktorý kedysi Warner LeRoy kúpil za 25 mil. USD, sa dnes sotva dá predať za 18 mil. USD. Makléri teda museli rozdeliť tento byt na dve menšie jednotky po 300 štvorcových metrov a predávajú ich po 5,95 mil. USD. Obrovský trojpodlažný byt Corcoran v mrakodrape Trump International Tower, ktorý sa kedysi predal za 56 mil. USD, je dnes za takúto cenu nepredajný. Napokon sa z neho stali štyri menšie jednotky, z ktorých najlacnejšia stojí 7,7 mil. USD. No ani tak sa doteraz nenašiel jediný záujemca. Trump World Tower sa môže "pochváliť" prázdnotou zívajúcim 89. a 90. poschodím s celkovou plochou 2 040 štvorcových metrov. Tento byt kedysi patril tureckému podnikateľovi, ktorý si zmyslel, že založí politickú stranu. Už čoskoro nato mu úrady skonfiškovali súkromné prúdové lietadlo a teraz je prázdny aj jeho byt. Lepšie nepochodil ani mediálny koncern AOL Time Warner, ktorý dokázal predať len dva z desiatich bytov na Columbus Circle, aj to nie práve za najvýhodnejšiu cenu 30 mil. USD.
Tento vývoj má niekoľko príčin. Mnohí milionári, ktorí zarobili na technologickej bubline, skrachovali a aj v prípade šéfov koncernov z tradičných sektorov už milióniky pritekajú pomalšie než v minulosti. Od medializovanej aféry, keď General Electric kúpil svojmu dôchodcovi Jackovi Welchovi byt za 15 mil. USD, zavládla skromnosť. K nej však nemalou mierou prispeli aj udalosti z 11. septembra, ktoré podstatne skresali chuť bohatých bývať na najvyšších poschodiach výškových budov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 13:14