StoryEditor

Alstom vyhral tender v Číne

12.02.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Francúzsko vyhralo tender na vybudovanie vysokorýchlostnej železnice medzi čínskymi mestami Peking a Šanghaj. Záujem o tento projekt mali tiež Japonsko a Nemecko.
Čína bude využívať systém, ktorý bol uplatnený aj pri francúzskej železničnej sieti TGV a krajina naň vynaloží okolo 12 miliárd USD (takmer 383 miliárd Sk). Projekt by mal viesť koncern Alstom, pričom jeho realizácia by mala začať do dvoch rokov.
Možným výhercom tendra sa zo začiatku zdala byť aj nemecká spoločnosť Siemens, ktorá s oceliarskou a strojárskou skupinou ThyssenKrupp pracovala v konzorciu Transrapid na vývoji železničnej technológie magnetického nadnášania. Firma však minulý mesiac uviedla, že na stavbe železničnej linky do hlavného mesta Číny sa podieľať nebude. Transrapid sa navyše práve venuje stavbe spojenia s magnetickou technológiou medzi finančným dištriktom Pudong v Šanghaji a jeho medzinárodným letiskom. Tieto rýchlovlaky dokážu vyvinúť rýchlosť až 430 kilometrov za hodinu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 15:09