StoryEditor

Skupina G8 verí v rast svetovej ekonomiky

03.06.2003, 00:00
Svetoví lídri, ktorí sa zišli na summite skupiny priemyselne najvyspelejších krajín a Ruska (G8) vo francúzskom Eviane, vyjadrili po kríze vo vzájomných vzťahoch v dôsledku vojny v Iraku vieru v opätovný rast svetového hospodárstva.

Ako pre novinárov uviedol hostiteľ, francúzsky prezident Jacques Chirac, vzájomné rozhovory ukázali, že ekonomické mocnosti sú presvedčené o schopnosti sveta zabezpečiť v najbližšej budúcnosti vyšší hospodársky rast. Rovnaký názor ako Francúzsko majú aj Spojené štáty, Japonsko a Ruská federácia, dodal J. Chirac.
Predstavitelia G8 zároveň prisľúbili, že sú odhodlaní ukončiť ťahajúce sa rozhovory o liberalizácii svetového obchodu do konca roku 2004, zatiaľ však neuviedli, akým spôsobom mienia prekonať terajšie rozpory. Dohodli sa iba na uskutočnení ministerskej schôdzky v Kankúne (Mexiko) v septembri tohto roka, kde sú pripravení "prijať všetky kroky potrebné na dosiahnutie tohto cieľa". V spoločnom vyhlásení USA, Veľká Británia, Rusko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko a Kanada vyzvali všetky členské štáty Svetovej obchodnej organizácie (WTO), aby "umožnili lepší prístup všetkých členov WTO, najmä chudobných krajín, k medzinárodným trhom", ale rozdiely v oblasti liberalizácie svetového obchodu sa im prekonať nepodarilo.
Ako uviedla agentúra Reuters, summit G8 neobišiel ani jeden z najväčších problémov korporatívneho sveta, akým sú hromadiace sa účtovné škandály firiem. Lídri G8 opätovne prisľúbili, že budú tvrdo postupovať proti finančnej kriminalite a vyzvali na zavedenie jednotných účtovných noriem vo svete, čím by sa zamedzilo ďalším podvodom. Keď sa však už prišlo k jednotlivým bodom, skupina priemyselných krajín v skutočnosti iba potvrdila pôvodné iniciatívy, týkajúce sa finančných inštitúcií, ratingových agentúr a analytikov, nespomenuli už však diskusiu o dodatočných regulačných opatreniach na trhu, o ktorej by sa malo rokovať koncom tohto roka. O škandáloch firemného sveta sa doteraz na svetových summitoch nikdy nehovorilo, zmeny nastali po krachu prvej veľkej spoločnosti Enron, za ktorou nasledovali ďalšie spolu s audítormi. Napriek tomu, že tieto kauzy otriasli firemným aj finančným svetom, G8 sa vyhla akejkoľvek spoločnej akcii v tejto oblasti, minimálne dovtedy, dokiaľ americká Komisia pre burzy a cenné papiere nevydá podrobné informácie.
Podobne, ako nedospeli k pokroku v oblasti liberalizácie obchodu, lídri G8 nedokázali dať jasnú odpoveď, ako riešiť súčasný prudký pokles dolára, ktorý vážne poškodzuje práve európske ekonomiky. Spojené štáty potvrdili pôvodnú líniu silného dolára, uviedli však, že jeho sila bude dosť závisieť aj od situácie na trhu. Predstavitelia G8 síce o poklese dolára už v tomto roku hovorili, čo sa týka menovej nestability, však vyhlásenie nevydali. Po ostrých sporoch v dôsledku vojny v Iraku sa však v Eviane hrany aspoň trochu otupili a ako G8 uviedla v deklarácii, obnovená spolupráca medzi rozhádanými spojencami, ako aj klesajúce ceny ropy zlepšili celkový výhľad pre svetovú ekonomiku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 19:51