StoryEditor

Pred 30 rokmi sa začal prudký rast ceny ropy

04.01.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Pred 30 rokmi sa začal prudký a nezadržateľný rast ceny ropy na svetovom trhu, ktorý trvá s krátkymi obdobiami poklesu prakticky až do dnešných dní.
Rakúsky denník Die Presse uviedol, že pred vojnou Jomkipúr medzi arabskými krajinami a Izraelom v októbri 1973 stál barel (159 litrov) ropy 2,90 amerického dolára. Po izraelskom víťazstve 17. októbra arabské krajiny obmedzili ťažbu ropy a zvýšili jej cenu až o 17 percent. O mesiac neskôr došlo v západnej Európe k akútnej kríze zásobovania trhu pohonnými látkami. V decembri toho istého roka sa barel ropy na svetovom trhu predával "už" za 3,65 dolára za barel. Od začiatku januára roku 1974, keď blokáda dodávok ropy arabských krajín na trhy v Spojených štátoch amerických a do západnej Európy vrcholila, barel ropy sa vyšplhal na úroveň 11,65 dolára za barel.
Ďalším rokom, v ktorom došlo k prudkému rastu cien ropy na svetových trhoch, bol rok 1979. V tomto roku došlo k revolúcii v Iráne, vyhnaniu šacha Rezu Páhlavího a nastoleniu prísnej vlády moslimských duchovných. Ropa vtedy dosiahla svoju historicky najvyššiu cenu, barel sa predával až po 41 dolárov. V 80. rokoch cenu ropy ovplyvňovala najmä dlhodobá osemročná iracko-iránska vojna.
V roku 1991, keď sa odohrala prvá americko-iracká vojna, zameraná na oslobodenie okupovaného Kuvajtu Saddámovými vojskami, barel ropy na krátky čas prekročil hodnotu 40 dolárov. Pred minuloročnou druhou vojnou Spojených štátov a ich spojencov proti Iraku už ropa oscilovala na úrovni 35 dolárov za barel, avšak krátko po vypuknutí bojových akcií začala postupne klesať. K predpokladanému poklesu jej ceny pod 20 dolárov za barel však zatiaľ nedošlo, hoci Irak dodávky svojej kvalitnej ropy na medzinárodný trh postupne zvyšuje. Ropa zostáva stále veľmi drahá, a to aj napriek tomu, že bývalé krajiny Sovietskeho zväzu zo Strednej Ázie začínajú zvyšovať svoj podiel na trhu s touto komoditou.
Členovia ropného kartelu Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) považujú za spravodlivú cenu barelu ropy, ktorá by sa pohybovala v rozpätí 22 až 28 dolárov za barel. V súčasnosti je však cena ropného koša OPEC mierne vyššia, ale ropný kartel sa zatiaľ neusiluje zvýšiť ťažbu tejto strategickej suroviny, aby dosiahol pokles jej ceny v rámci vlastného cenového rozpätia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 06:00