StoryEditor

Obchodníci sa pripravujú na prvý máj

04.03.2004, 23:00
V nových krajinách EÚ po 1. máji v dôsledku zrušenia ciel niektoré druhy tovaru z Ázie, ako napríklad textil, alkohol, kozmetika, elektronika či automobily, budú lacnejšie.

Necelé dva mesiace pred rozšírením Európskej únie sa ešte stále tvoria dlhé kolóny kamiónov na hraničných priechodoch medzi Maďarskom a Rakúskom, rovnaký stav je aj na hraniciach s ďalšími kandidátskymi štátmi. Od 1. mája však "rady" zmiznú a obchody sa budú robiť nepomerne rýchlejšie a lacnejšie. Uvádza to tlačová agentúra Reuters.
Pre samotné obyvateľstvo kandidátskych štátov sa síce už veľa nezmení, keďže v čase príprav na vstup sa zliberalizovalo asi 95 percent ich obchodu s terajšími členmi únie, mnohí sa však už tešia na lepšiu možnosť cestovania a štúdia v zahraničí. Pokiaľ ide o samotný obchod, väčšina byrokratických prekážok zmizne ešte do vstupu nových štátov, hoci zrušenie ciel bude miestnym obchodom spôsobovať ešte nejaký čas problémy pri oceňovaní produktov.
"Nepochybne dôjde k výraznému posunu v cenách niektorých tovarov," uviedol Mariusz Biedun z informačného centra UKIE vo Varšave. "V dôsledku zrušenia ciel totiž niektoré druhy tovaru z Ázie, ako napríklad textil, alkohol, kozmetika, elektronika či automobily, budú lacnejšie. Naopak, nové autá, ako aj väčšina spotrebného tovaru vyrobeného v EÚ, budú drahšie. Bude to dôsledok prispôsobenia sa stredoeurópskych podnikov hygienickým a bezpečnostným normám EÚ.
Podľa Poliakov sa vstupom do EÚ zvýši konkurencia pre tamojších producentov alkoholu, pričom zmeny sa budú týkať oveľa viac trhu s vodkou než s vínom. Zahraničné nápoje zlacnejú, takže Poliaci začnú vo väčšej miere nakupovať dovážaný tovar, no tovar pôvodne vyvážaný do strednej Európy s vysokou štátnou dotáciou, najmä pokiaľ ide o potraviny, zdražie, čo je dobrá správa pre miestnych producentov.
Na 1. máj sa však tešia aj zahraničné firmy pôsobiace v regióne strednej a východnej Európy, ktoré doteraz dovážali zo svojich krajín tovar s vysokým clom. Ako uviedol Cornelis Van An Rijn, ktorý v Poľsku prevádzkuje malú firmu zaoberajúcu sa dovozom kvetov z Holandska, sedem rokov platil za každý kamión ruží v prepočte od 4 000 do 10 550 dolárov. Teraz si každý mesiac bude môcť z peňazí ušetrených zrušením cla postaviť malý palác.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 03:37