StoryEditor

HP oznámil výrazný pokles predaja

30.08.2002, 00:00
Hewlett Packard (HP) publikoval hospodárske výsledky za prvý štvrťrok, ktorý nasledoval po fúzii s Compaqom transakciou v hodnote 19 miliárd dolárov. Oficiálna správa konštatuje, že došlo k redukcii vo výnosoch v oblasti predaja osobných počítačov, ale aj technologických celkov pre firemnú klientelu, čo sa pripisuje globálnemu útlmu v sektore informačných technológií.

Výkonná riaditeľka Hewlett Packard Carly Fiorinaová uviedla, že pokles v predaji zodpovedá predchádzajúcim prognózam, ktoré sa definovali ešte v období pred fúziou so spoločnosťou Compaq.
Tým nepriamo naznačila, že zníženie kľúčových ukazovateľov vôbec nesúvisí s realizovanou fúziou, ktorá sa aj naďalej považuje za strategicky dôležité rozhodnutie.
Carly Fiorinaová v tejto súvislosti dodala, že určitý odklad globálneho ekonomického ozdravenia a pokračujúci útlm vo výdavkoch na nákup technologického vybavenia bude ešte pokračovať, čím sa firmy ako Hewlett Packard dostanú pod extrémny tlak.
Slabší dopyt po produktoch v technologickom sektore naznačil začiatkom tohto týždňa aj výkonný riaditeľ spoločnosti Intel Craig Barrett, ktorý sa len veľmi opatrne vyjadril o prípadnom obrate vo výdavkoch určených na výrobky produkované v technologickom sektore.
Musíme čakať, kedy dôjde k opätovným investíciám v tejto sfére, no v tejto chvíli nevieme, kedy sa tieto investície stanú realitou, uviedol doslova šéf spoločnosti Intel Craig Barrett.
Výnosy firmy Hewlett Packard dosiahli za trojmesačné obdobie, ktoré sa skončilo v júli, celkový objem 16,5 miliardy dolárov. Analytici odhadovali, že tento ukazovateľ dosiahne hodnotu 16,8 miliardy dolárov. V rovnakom období predchádzajúceho roka dosiahli spoločnosti Hewlett Packard a Compaq, ešte ako samostatné subjekty na trhu, kombinované výnosy v úhrnnej hodnote 18,2 miliardy dolárov. Firma Hewlett Packard zaznamenala znížené tržby aj v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom a toto zníženie sa pohybuje na hladine 9 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:48