StoryEditor

France Telecom má nového šéfa

France Telecom (FT) si už vybral nového šéfa. Je ním Thierry Breton, doterajší šéf Thomson Multimedia, ktorá je najväčšou francúzskou spoločnosťou so spotrebnou elektronikou. T. Breton prevezme riadenie najväčšej francúzskej telekomunikačnej spoločnosti po Michelovi Bonovi, ktorý odstúpil v septembri a vo firme pôsobil od roku 1995. FT, v ktorej má 55-percentný podiel francúzska vláda, má v súčasnosti dlhy vo výške 70 mld. eur a polročný hospodársky výsledok bola strata 12 mld. eur, pričom výnosy spoločnosti stúpli o 10 %. V minulom roku dosiahla firma druhú najvyššiu stratu v histórii celého koncernu, ktorá predstavovala 10,2 mld. eur. Najviac sa na nej podieľali odpisy za pokles akcií firiem NTL a Mobilcom. T. Bretona, ktorý je špecialistom na reštrukturalizáciu problémových firiem, už pred vyhlásením považovali za najhorúcejšieho kandidáta. Podľa mediálnej spoločnosti BBC vymenovanie T. Bretona potešilo aj investorov, keď akcie France Telecom stúpli pri otvorení trhov o 7 % na úroveň 8,18 eura.
M. Bon bol tvorcom stratégie France Telecom založenej na akvizíciách, ktorú firma uplatňovala počas 90. rokoch. V súčasnosti celý telekomunikačný priemysel zápasí s nadbytočnými kapacitami, znižujú sa investície a hodnota akcií firiem sa prepadá. Z tohto dôvodu väčšina spoločnosti nutne potrebuje zmenu. Rezignácia M. Bona pripadá ako nevyhnutná podmienka na refinancovanie dlhov France Telecom. Stále zvyšovanie dlhov spôsobilo, že akcie France Telecomu zaznamenali za posledné dva roky obrovský prepad. Trhová kapitalizácia firmy je v súčasnosti len 8 mld. eur, čo je len jedna devätina z celkových záväzkov firmy. M. Bon tesne pred svojím odchodom navrhol správnej rade aj zastavenie finančnej pomoci pre nemeckú spoločnosť Mobilcom, v ktorej France Telecom vlastní podiel. Týmto rozhodnutím sa zvýšili obavy o ďalšie zotrvanie Mobilcomu. Na polročnej strate sa provízie podieľali 11,1 mld. eur, z ktorých väčšina išla práve do Mobilcomu.
Ťažkou aj pre nového šéfa zostáva otázka, ako sa vyrovnať so všetkými problémami spoločnosti. Francúzska vláda však vyhlásila, že novú finančnú stratégiu očakáva už o mesiac. Členovia správnej rady po stretnutí oznámili, že očakávania vlády sa nesplnia. T. Breton totiž chce predtým vypracovaním a zverejním novej finančnej stratégie uskutočniť vnútorný audit. T. Breton sa však v prvom rade musí zamerať na potreby akcionárov, držiteľov dlhopisov a vlády, ktorá odstúpila od ponuky poskytnúť pre France Telecom dodatočný kapitál.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:29