StoryEditor

V únii zamietli dovoz GMO plodín

18.06.2004, 00:00
Autor:
SITASITA

Experti členských krajín Európskej únie sa v stredu postavili proti schváleniu dovozu geneticky modifikovaných semien repky olejnatej do únie. Vo Výbore expertov Európskej komisie majú svoje zastúpenie všetky členské krajiny, pričom o zamietnutie dovozu sa svojimi hlasmi pričinili aj noví členovia. Rakúsko, Cyprus, Dánsko, Estónsko, Grécko, Maďarsko, Taliansko, Malta, Litva, Luxembursko, Poľsko a Veľká Británia hlasovali proti schváleniu dovozu geneticky upravených plodín (GMO) známych pod označením GT73 z USA.
Naopak, za schválenie dovozu hlasovali Belgicko, Česká republika, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Lotyšsko, Portugalsko, Slovensko a Švédsko. Nemecko, Írsko, Španielsko a Slovinsko sa zdržali hlasovania.
"Výbor, v ktorom majú svoje zastúpenie členské krajiny, nedosiahol v hlasovaní potrebnú kvalifikovanú väčšinu na schválenie návrhu dovážať z USA geneticky upravené semená repky olejnatej," cituje vyhlásenie Bruselu.
"Toto je veľmi významný signál, ktorý hovorí, že krajiny vo východnej Európe nepodporujú americký trend pestovania geneticky upravených plodín," povedal Adrian Bebb z organizácie Priatelia zeme. Prípadom sa teraz budú zaoberať ministri členských krajín Európskej únie, ktorí budú mať tri mesiace na to, aby návrh schválili alebo zamietli.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:00