StoryEditor

Vitis už destiluje výlisky dávno

30.09.2004, 00:00
Skupina Vitis nebude mať problém zabezpečiť povinnú destiláciu vínnych kalov a hroznových výliskov, ktorú musia podľa predpisov Európskej únie robiť -- ak chcú čerpať podporu -- všetci výrobcovia vína s ročnou produkciou nad 25 hektolitrov. Má totiž vlastnú pálenicu, kde vyrába destilát. Uviedol to konateľ spoločnosti Vitis Trade Viktor Čorej.

Skupina Vitis nebude mať problém zabezpečiť povinnú destiláciu vínnych kalov a hroznových výliskov, ktorú musia podľa predpisov Európskej únie robiť -- ak chcú čerpať podporu -- všetci výrobcovia vína s ročnou produkciou nad 25 hektolitrov. Má totiž vlastnú pálenicu, kde vyrába destilát. Uviedol to konateľ spoločnosti Vitis Trade Viktor Čorej. "Už desaťročia spracúvame vedľajšie produkty z vlastnej výroby vína, vínne výlisky aj kvasné kaly. Dodávajú nám ich aj partnerské firmy, v ktorých máme istotu, že nám dodajú kvalitnú surovinu," dodal Čorej.
Skupina Vitis sa skladá z pestovateľskej Malokarpatskej vinohradníckej spoločnosti, spracovateľského podniku Vitis Pezinok a distribučnej spoločnosti Vitis Trade. Preferuje klasické odrody ako rizling rýnsky, rizling vlašský a silvánske zelené. Z červených odrôd, ktorých je na Slovensku nedostatok, sa chce zamerať na modrý portugal. K vlastnej produkcii prikupuje ročne asi tisíc ton hrozna, hlavne červeného, z juhu Slovenska.
Stolové vína tvoria asi 50 percent produkcie vín spoločnosti, zvyšok sú odrodové vína, akostné a prívlastkové vína. Z hroznového muštu vyrába pezinský podnik nealkoholickú Vineu a z vínneho destilátu alkoholické nápoje.
V posledných troch rokoch investovala skupina vyše 30 miliónov korún do tzv. malej výroby. Jej základom je pneumatický lis s novou technológiou výroby muštu. Ten potom v tankoch s obsahom od 2- do 5-tisíc litrov dozrieva na prívlastkové vína vyrábané v limitovaných sériách.
Podľa Čoreja vlastní Vitis v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti takmer 300 hektárov vinohradov, z toho asi 70 nových, ktoré zatiaľ nerodia. "Orientujeme sa na obnovu vinohradov na vlastných pozemkoch. Je to investične veľmi náročné, žiaľ, v tomto roku nemajú vinohradníci na Slovensku podporu na obnovu vinohradov ani z domácich zdrojov, ani z únie," konštatoval Čorej.

***
Mesto Pezinok podporuje vinohradníkov a vinárov nielen propagáciou Malokarpatskej vínnej cesty, ale aj jednotlivých výrobcov. "Jednou z foriem podpory je vinobranie, ktoré chceme usporadúvať už nie každý druhý rok, ale každoročne," zdôraznil pezinský primátor Oliver Solga. Dodal, že prioritou mesta je podpora vinohradníctva a vinárstva aj v ekonomickej oblasti. "Ak si chce výrobca vína vybudovať vlastný podnik, získa od mesta pozemky o 50 percent lacnejšie ako v inej oblasti podnikania. Práve pestovanie hrozna a výroba vína pomohli k tomu, že tento región má pomerne nízku mieru nezamestnanosti, v súčasnosti iba 4,7 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:00