StoryEditor

Miroslav Hríb: Začalo sa upratovanie Vojenských lesov

21.10.2004, 00:00
Hĺbkový audit vo Vojenských lesoch a majetkoch ukázal, že účtovná závierka za rok 2003 vykazuje šokujúcu stratu 239 miliónov korún, a nie pôvodne deklarovaný štvormiliónový zisk, na základe ktorého topmanažment dostal trinásty a štrnásty plat plus vysoké odmeny.

Ste lesník. Ako ste sa stali manažérom vojenského podniku?
-- Z programu profesionalizácie armády vyplýva, že vo Vojenských lesoch a majetkoch už nebudú pôsobiť vojaci z povolania. Do života túto zásadu uviedol minister obrany svojím rozkazom, ktorý nadobudol účinnosť 16. februára, a odvolal riaditeľov odštepných závodov. Jedného som odvolal sám, ktorý zhodou okolností nebol vojakom z povolania, ale závod, na čele ktorého stál niekoľko rokov, "vyprodukoval" nedobytné pohľadávky za 45 miliónov korún.

Odkiaľ ste prišli?
-- Z ministerstva pôdohospodárstva. Robil som tam poradcu ministrovi ako expert pre lesníctvo a poľovníctvo. Bol som aj členom riadiaceho výboru pre transformáciu Lesov SR.

Vašou úlohou je transformovať Vojenské lesy?
-- Nemožno to nazvať transformáciou, ich právna forma sa nebude meniť. Snažím sa o hlbšie dynamické inovácie procesov v lesnej a poľnohospodárskej výrobe, obchode, organizačných štruktúrach a v systéme riadenia, ktoré sa v zdravej firme robia permanentne. Vojenské lesy a majetky nemali jednotnú organizačnú štruktúru ani kompatibilný vnútorný informačný systém. Zaostalé nástroje motivácie ľudí navyše spôsobili, že nie všetci zamestnanci boli k podniku lojálni.

Zistili ste v hospodárení závažné nedostatky?
-- Hĺbkový audit ukázal, že účtovná závierka za rok 2003 vykazuje šokujúcu stratu 239 miliónov korún, a nie pôvodne deklarovaný štvormiliónový zisk, na základe ktorého topmanažment dostal trinásty a štrnásty plat plus vysoké odmeny. Pri inventúrach sme zistili, že máme v sklade 200 kubických metrov neoznačenej smrekovej guľatiny neznámeho pôvodu. Jej hodnota je 400-tisíc korún, no nikomu nechýbala. Polícia pátra, odkiaľ a prečo je v skladoch Vojenských lesov drevo, ktoré zrejme pochádza z ilegálnej ťažby. Máme podozrenie, že niektoré prevádzky mohli slúžiť na pílenie a legalizovanie dreva z čiernej ťažby. Tieto procesy sme zastavili, a to sa, pochopiteľne, nepáči ľuďom, ktorí ich organizovali a mali z nich nezákonný profit.

Aké zmeny ste už urobili?
-- Základným nedostatkom v podniku je pretrvávajúca prezamestnanosť, hoci počet pracovníkov sa aj vo Vojenských lesoch v minulých rokoch postupne znižoval. Teraz sme tento proces urýchlili a k 1. júlu sme prepustili asi 20 percent technicko-hospodárskych zamestnancov.

Koľko ste im vyplatili na odstupnom?
-- Zatiaľ vyše 15 miliónov korún, ďalších 6 miliónov im ešte budeme musieť vyplatiť. To, žiaľ, zhorší hospodársku bilanciu podniku, ale už v budúcom roku by sme mali oproti vlaňajšku usporiť vyše 40 miliónov mzdových nákladov.

Prepustení pracovníci zostanú nezamestnaní?
-- Ide o 56 ľudí zo štyroch závodov. Dostali veľmi slušné odstupné -- náhradu mzdy v priemere za sedem mesiacov. Vyplývalo im to z kolektívnej zmluvy. Majú teda čas na rekvalifikáciu. Niektorí z nich zlegalizovali svoje tiché spoločníctva vo firmách, ktoré boli napojené na obchod s Vojenskými lesmi. Dnes sú to zdravšie vzťahy, lebo v regiónoch sa o tom aj tak vedelo, teraz sa tento biznis stransparentnil. Bývalí zamestnanci si môžu založiť firmy a stať sa obchodnými partnermi podniku.

Prejavilo sa to už nejakým spôsobom na výsledkoch podniku?
-- Znížením mzdových nákladov sa výroba stáva rentabilnejšia. Zároveň sme zvýšili ceny nášho najpredávanejšieho sortimentu -- listnatej vlákniny. Už na konci polroka sme, napríklad, v odštepnom závode Pliešovce zvýšili priemerné speňaženie dreva o 204 korún na kubický meter oproti rovnakému obdobiu vlaňajška.

To ste dosiahli len týmito dvoma opatreniami?
-- A, samozrejme, novou obchodnou politikou. Obchodujeme priamo, bez priekupníkov. Sprísnili sme aj kontrolu a inšpekciu pri triedení a nakladaní dreva. Odberateľov, ktorí neplatili za tovar, sme prestali zásobovať.

Prijali ste aj ďalšie "nepopulárne" opatrenia?
-- Zastavili sme rekonštrukcie a výstavbu luxusných chát a zverníc, nákupy drahých terénnych automobilov bez výberových konaní, zlepšili sme transparentnosť obstarávania služieb. Napríklad vo februári sme zastavili nákup odvoznej súpravy pre kežmarský odštepný závod, ktorá bola predražená o viac ako dva milióny korún. Vypovedali sme aj nevýhodné prenájmy chát a zmluvy na odstrel poľovnej zveri vo vojenskom výcvikovom priestore Javorina a pri Kežmarku.

V čom boli nevýhodné?
-- Nízkou cenou, a dokonca boli uzatvorené za nezákonných podmienok. Ten, kto si kúpil odstrel poľovnej zveri, sa totiž mohol sám bez sprievodcu so zbraňou pohybovať vo vojenskom priestore.

Ale aj vy musíte čeliť obvineniu, že ste uzatvorili nevýhodnú zmluvu...
-- Niektorí bývalí zamestnanci a ďalší ľudia, ktorých zasiahli zmeny v podniku, obviňujú nový manažment Vojenských lesov a majetkov a posielajú na nás anonymné podnety kontrolným a vyšetrovacím orgánom. Tie si musia splniť povinnosť a vyšetriť to. Komunikujeme s nimi, predkladáme výkazy a odôvodňujeme svoje rozhodnutia.

Ako vysvetlíte podpísanie zmluvy so súkromnou firmou, ktorá má výhradné práva na lukratívne dodávky v rámci zalesňovania Číny?
-- Developerská firma Delta Line je jediná, ktorá má oprávnenie sprostredkovať zalesňovanie pre štátny sektor v Číne. Preto sme s inou firmou náš strategický zámer nemohli uskutočniť. Nestačí len hovoriť, aký by to bol dobrý obchod, treba doň aj investovať. My sme sa na to odhodlali a myslíme si, že neriskujeme neprimerane.

Ste presvedčený, že s čínskou stranou uzatvoríte kontrakt?
-- Áno, som optimista. Kontrakt je cieľom a zároveň prostriedkom na realizáciu našich aktivít. Čínski experti tu boli a povedali, že chcú, aby sme im vysadili taký les, aký máme v oblasti Malaciek. Sú zaň ochotní zaplatiť a majú na to v štátnom rozpočte vyčlenené peniaze. Navštívil nás aj prezident najväčšej čínskej štátnej lesníckej firmy China International Forestry Group a ponúkol nám partnerstvo.

Čínu ste presvedčili, Slovensko zatiaľ nie. Prečo?
- Je neprofesionálne pred podpísaním kontraktu hovoriť o jeho podmienkach. Po podpísaní kontraktu dostanú novinári, verejnosť aj budúci obchodní partneri dostatok informácií.

Vojenské lesy si od Delta Line kúpili exkluzivitu
Štátny podnik Vojenské lesy a majetky (VLaM) uzatvoril v marci tohto roku s developerskou spoločnosťou Delta Line zmluvu o spolupráci na projekte Green China, ktorý je zameraný na zalesňovanie čínskych provincií. Zmluva stanovuje, že VLaM budú dodávať genetický materiál a zabezpečovať výsadbu. K zmluve patrí aj dodatok, v zmysle ktorého si štátny podnik odkúpil od Delta Line za 7,8 milióna korún exkluzivitu na dodávky. Táto suma už bola vyplatená. Tým sa Vojenské lesy a majetky stali výhradným dodávateľom sadbového a genetického materiálu, ale aj poradenstva a expertíz pre logistiku v rámci projektu Green China. Delta Line sa zaviazala zabezpečiť pre VLaM v Číne kontrakt do konca mája 2005, inak má podľa zmluvy peniaze vrátiť aj s úrokmi. V dodatku sa ďalej uvádza, že Vojenské lesy a majetky sa budú podieľať na vytvorení konzorcia, ktoré bude zabezpečovať predrealizačnú fázu projektu. Do konzorcia majú vložiť dva milióny korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:45