StoryEditor

Kto zarába na požiaroch v Taliansku?

19.08.2003, 00:00

Horiace lesy v Taliansku sú výsledkom dlhodobých horúčav, avšak medzi obyvateľstvom sa objavujú aj špekulácie, že za viacerými lesnými požiarmi sú organizované kriminálne skupiny. Objavujú sa dokonca aj názory, že ich zakladajú ľudia, ktorí sú za ich následné odstraňovanie platení. Odborníci tieto myšlienky nezavrhujú, avšak ako uviedol šéf hasičského oddelenie Mario Moricone "nikto nemôže veriť tomu, že po celom Taliansku je roztrúsených 6- až 7-tisíc pyromanov, ktorí po celej krajine zakladajú požiare. Nie je však vylúčené, že existuje malá skupinka, ktorej za to dobre platia". Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
S odvolaním na štúdiu spoločnosti National Forestry Corps sa však ukázalo, že najväčšími "pyromanmi" sú samotní poľnohospodári a pastieri, ktorí chcú týmto spôsobom získať nové pasienky a poľnohospodársku pôdu. Narastajúci podiel na požiaroch sa však v poslednom období pripisuje aj tzv. ekomafii.
Ekomafia sa zaujíma o lesné požiare výlučne z obchodného hľadiska -- očakáva, že po vypálení lesných porastov sa práve jej podarí získať od talianskej vlády kontrakty na opätovné zalesnenie poškodených území -- štátna pokladnica musí pri obnove lesných plôch investovať asi 2 000 eur na hektár nového lesa. Týmto postupom sa ekomafii vytvára aj ďalší priestor na vytváranie nových nelegálnych skládok na zakázaný toxický a priemyselný odpad.
Turínsky generálny prokurátor Giancarlo Caselli na environmentálnej konferencii, ktorá sa konala v Toskánsku, uviedol: "Ak sa objaví možnosť zarobiť nelegálnym spôsobom peniaze, mafia sa vždy prihlási ako prvá." Bývalý šéf spoločnosti National Forestry Service Giuseppe Di Croce predložil podobný znepokojujúci scenár. Talianska vláda plánuje na hasenie požiarov zvýšiť počet helikoptér alebo vytvoriť letky pre každý región zvlášť v závislosti od jeho veľkosti.
Ďalšie špekulácie hovoria o tom, že častý výskyt požiarov možno pripísať aj vysokej nezamestnanosti v postihnutých oblastiach. Obyvatelia v týchto regiónoch môžu práve vďaka potrebe obnovy a pri hasení totiž získať aspoň dočasné zamestnanie. "Nie je vylúčené, že obyčajní ľudia sa v snahe udržať si prácu pri likvidácii rozsiahlych požiarov sami rozhodli zakladať ďalšie," uviedol dobrovoľný člen požiarneho zboru.

01 - Modified: 2002-11-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O elektrine neskôr
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 19:04