StoryEditor

Európa vykazuje známky oživenia

12.09.2003, 00:00
Autor:
SITASITA

Európa vykazuje predbežné známky ekonomického oživenia a úrokové sadzby sú dosť nízke na to, aby podporili hospodársky rast. Uviedol to v stredu prezident Európskej centrálnej banky Wim Duisenberg.
Šéf ECB v prejave k Európskemu parlamentu zavrhol požiadavky na ďalšie zníženie úrokových sadzieb a pripomenul, že sa zhromažďuje čoraz viac dôkazov poukazujúcich na oživenie rastu koncom roka. V roku 2004 by sa mal rast zrýchľovať a súčasne by mala klesať inflácia. "Signály o vzostupe ekonomickej aktivity začiatkom druhého polroka silnejú," uviedol Duisenberg ekonomickému a menovému výboru vo svojej poslednej správe, pretože na konci októbra odchádza z funkcie. "Nízka úroveň úrokových sadzieb posilňuje podnety na ďalšie investície," informoval Duisenberg a dodal, že súčasná menová politika ECB je adekvátna, čo je typický signál, že banka nemá v dohľadnom čase v úmysle znížiť sadzby.
Duisenbergovo hodnotenie odráža rozhodnutie bankovej rady ECB zo 4. septembra, keď ponechala úrokové sadzby bez zmeny, na historickom minime 2 %. Odstupujúci prezident ďalej uviedol, že globálne ekonomické oživenie prebudí dopyt po exporte eurozóny, ktorá by tak mala vyvážiť stratu konkurencieschopnosti spôsobenú silným kurzom eura. To následne zvýši rast aj dopyt v samotnej eurozóne. "Riziká predpokladaného scenára postupného globálneho oživenia sa znižujú, aj keď ešte nezmizli úplne," uviedol Duisenberg. Možné nebezpečenstvo pre ekonomickú expanziu predstavuje neistý vývoj cien ropy a z dlhodobejšieho hľadiska taktiež nevyvážená štruktúra rastu. Duisenberg upozornil, že s veľkým znepokojením sleduje nedostatok rozpočtovej disciplíny niektorých vlád krajín eurozóny. Takéto štáty v tejto súvislosti vyzval, aby zohrali svoju úlohu pri podpore rastu tým, že uvedú svoje rozpočtové deficity na správnu mieru.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:04