StoryEditor

V KSVE uvažujú o nových reaktoroch

29.04.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Niektorí predstavitelia krajín strednej a východnej Európy (KSVE) uvažujú o vybudovaní nových jadrových reaktorov, zdôraznil denník Le Monde.
Úvahy o vybudovaní nových jadrových reaktorov 17 rokov od výbuchu v ukrajinskom Černobyli súvisia so vzťahmi s Európskou úniou. EÚ žiada kandidátske krajiny, aby odstavili reaktory práve černobyľského typu. Podľa Európskej komisie uvedený typ reaktorov sa vyznačuje závažnými koncepčnými nedostatkami, ktoré nie je možné odstrániť realisticky a za rozumnú cenu. Litva má preto odstaviť dva reaktory v jadrovej elektrárni (JE) Ignalina, Slovensko reaktory v Jaslovských Bohuniciach a Bulharsko v JE Kozloduj. Na kompenzáciu za to sa EÚ v októbri 2002 zaviazala, že poskytne 210 mil. eur Litve do roku 2006 a 60 mi. eur Slovenskej republike. Prípad Bulharska sa ešte neuzatvoril, lebo táto krajina neskončila predvstupové rokovania s EÚ, uviedol francúzsky denník Le Monde.
V spojitosti s krajinami, ktoré chcú obnoviť výstavbu jadrových reaktorov, uvádza Le Monde niekoľko príkladov. Litovský prezident Rolandas Paksas sa nedávno vyjadril za vybudovanie novej JE, ktorá má nahradiť reaktory v Ignaline. Ukrajinský prezident Leonid Kučma dúfa, že sa jeho krajine podarí dobudovať dva reaktory v Rivne a Chmeľnickom. Aj bulharská vláda začala konzultácie na skonštruovanie reaktora v Belene. Rumunsko by chcelo dokončiť reaktor kanadskej technológie.
Odborníci sú však veľmi skeptickí, najmä čo sa týka konkrétneho naplnenia týchto projektov. Vzhľadom na ekonomickú situáciu dotyčných krajín je zjavné, že budú mať problémy s financovaním projektov. Jadrový reaktor je drahý, stojí najmenej jednu miliardu eur. Zmienky o výstavbe nových reaktorov predstavujú "zbraň" pri rokovaniach s predstaviteľmi EÚ, aby dotyčné krajiny získali viac prostriedkov z fondov únie. Za zameraním sa na jadrovú energiu sa však skrývajú aj závažnejšie javy. Energetické systémy KSVE sú málo účinné, čo potvrdila aj štúdia International Consulting on Energy, podotkol Le Monde.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 07:04