StoryEditor

Husi a kačice na Slovensku pomaly "vymierajú"

10.11.2004, 23:00
V obchodoch by ste márne hľadali husacie alebo kačacie mäso od tuzemských chovateľov. Niežeby oň nebol záujem, ale veľkochov vodnej hydiny na Slovensku už niekoľko rokov jednoducho neexistuje.

V obchodoch by ste márne hľadali husacie alebo kačacie mäso od tuzemských chovateľov. Niežeby oň nebol záujem, ale veľkochov vodnej hydiny na Slovensku už niekoľko rokov jednoducho neexistuje.
Napriek tomu, že husacina a kačacina sú najmä v zahraničí vyhľadávanou kulinárskou delikatesou, slovenskí chovatelia o tento druh živočíšnej výroby nemajú záujem. Komodita, ktorá je inde zaujímavým exportným artiklom, by sa pritom dala bez problémov umiestniť na západoeurópskych trhoch. Podľa Jána Weisa zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre možno napríklad kilogram surovej husacej pečene v prvej akostnej triede predať za 25 dolárov, čiže takmer za 800 korún. Spolu s predajom mäsa a peria súčasné ceny vodnej hydiny nielen hravo pokryjú všetky náklady, ale chovateľovi prinesú aj slušný zisk. Slovenskí poľnohospodári však majú úplne iné priority a chov vodnej hydiny je na chvoste ich záujmu.
Na chov kačíc sa špecializujú iba štyri farmy, ktoré však vôbec nedodávajú mäso do obchodnej siete ani ho nevyvážajú, ale svojou produkciou zásobujú iba drobnochovateľov na vidieku. Situácia v chove husí je ešte horšia. Zaoberá sa ním iba spoločnosť Agro-Váh z Tešedíkova, ktorá chová okolo 3 000 husí a gunárov. Podľa riaditeľa firmy Viktora Meszároša bol na tunajšom družstve od roku 1965 jeden z najväčších veľkochovov na Slovensku, ktorý ročne vyprodukoval až 14 ton husacích pečení, tie sa vyvážali predovšetkým do Francúzska. V súčasnosti farma zásobuje už iba drobnochovateľov a jej produkcia postupne klesá.
"Situácia v chove vodnej hydiny je alarmujúca, ak nie katastrofálna. Nie sú vytvorené ani základné predpoklady na to, aby sa v budúcom období trh čo i len sčasti zásoboval kačacinou a husacinou z domácej výroby a obmedzil sa jej dovoz. Úplne sa totiž narušil celý výrobný reťazec," tvrdí Peter Ország zo Štátneho plemenárskeho ústavu. Ako dodal, hlavným problémom je, že na Slovensku neexistuje špeciálny bitúnok na porážanie kačíc a husí. Najbližšie kapacity na spracovanie vodnej hydiny sú v Českej republike a Maďarsku. Prípadný transport živých zvierat je problematický nielen z veterinárneho hľadiska, ale aj pre vysoké prepravné náklady. Záujemcov o chov vodnej hydiny odrádza aj to, že na tento druh živočíšnej výroby neexistujú žiadne dotácie.
Pritom ešte začiatkom 90. rokov minulého storočia fungovali porážkarne na vodnú hydinu v Dunajskej Strede, Galante a Michalovciach. Všetky tri však postupne skrachovali. Po zatvorení týchto prevádzok zanikla aj väčšina fariem, ktoré sa na veľkochov husí a kačíc špecializovali.

Maďarsko má prepracovaný chovateľský systém
Ešte v 30. rokoch minulého storočia sa na území Slovenska ročne odchovalo vyše milióna husí. Mäso vodnej hydiny tvorilo až 50 percent z celkovej spotreby mäsa. Najväčší útlm nastal po roku 1990 a súvisel najmä s transformačným procesom v agrosektore. Úplne odlišný vývoj bol v susednom Maďarsku, ktoré patrí k najväčším producentom vodnej hydiny v Európe. Tamojší farmári ročne exportujú 1 200 až 1 800 ton husacích pečení. Chovom vodnej hydiny sa zaoberajú desiatky väčších i menších agropodnikov. Opierajú sa o prepracovaný systém, v rámci ktorého obchodné firmy poskytujú chovateľom komplexný servis. Ten zahŕňa dodávku živého materiálu, krmiva, poradenstva a najmä garantovaný odbyt produkcie počas celého roka.

Vývoj produkcie vodnej hydiny v Slovenskej republike
 

1999

2000

2001

2002

2003

Kačice
Počet nosníc

15926

13174

5706

5077

4237

Počet vyliahnutých kusov

923 000

643000

492000

374000

321000

Husi
Počet nosníc

2529

2330

1800

2242

2021

Počet vyliahnutých kusov

49240

39290

27680

30940

20730

Zdroj: Štátny plemenársky ústav SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 07:28