StoryEditor

Rekordný predaj áut v MR

02.01.2003, 23:00

Združenie maďarských importérov motorových vozidiel zaznamenalo minulý rok najvyšší predaj nových automobilov od roku 1990. Podľa štatistických údajov ich počet prekročil 170-tisíc, čo je oproti roku 2001 viac než 15-percentný nárast. Trend predaja vozidiel prevýšil prognózu zo začiatku vlaňajška o vyše 5 %, pričom už vývoj po 1. štvrťroku dával tušiť, že padne rekord, konštatujú odborníci. Príčiny zvýšeného záujmu vidia v náraste reálnych miezd, ako i v bohatej ponuke lízingových služieb, ktoré umožňujú získať auto s minimálnym hotovostným vkladom. Takmer 90 % nových vozidiel tvorili malé autá a autá nižšej strednej triedy, čo verne odráža štruktúru kúpyschopnosti obyvateľstva.
Predajcovia predpokladajú, že trh s novými vozidlami by mal tento rok vzrásť o ďalších 10 % a v roku 2004 by mohol dosiahnuť 200-tisícovú hranicu snov. Vedúca značka Suzuki zaznamenala vlani 36-tisíc predaných áut, čo tiež predstavuje rekord predaja. Na druhom mieste skončil Opel s počtom 25-tisíc automobilov, tretí Renault pred Volkswagenom a Peguetom. Výrazný prielom v predaji si na svoje konto pripísali najmä francúzske značky, ktoré ohrozujú pozície nemeckých vozidiel. Jedným z dôvodov komerčného úspechu je podľa odborníkov rýchla inovácia modelov, ale i precíznejšie dielenské spracovanie, ktoré sa oproti minulosti výrazne zlepšilo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 01:49