StoryEditor

Vojna v Iraku zhorší vyhliadky svetového hospodárstva

18.03.2003, 23:00
Výhľad svetového hospodárstva, ktoré sa pomaly dostávalo z recesie, sa môže opäť v dôsledku očakávanej vojny v Iraku zhoršiť. Ekonómovia a vedúci politickí predstavitelia Spojených štátov, Japonska a Európy sa už teraz obávajú, že vojenský konflikt naštrbí prebiehajúcu ekonomickú obnovu. Spotrebiteľská dôvera v USA sa už dostala na najnižšiu úroveň za posledných 10 rokov. Ekonomické správy z krajín Európskej únie a Japonska, ktoré ešte stále zápasia s recesiou, poukazujú len na mierne zlepšenie.
Investičné banky už vyslali prvé signály, v ktorých varujú, že vojna môže oneskoriť návrat hospodárstva USA do normálneho stavu, a to aj napriek prognózam niektorých ekonómov, že krátka vojna môže naštartovať rýchlejší rast americkej ekonomiky. Vedenie Medzinárodného menového fondu (MMF) však zastáva opačný názor, a to, že aj krátka vojna poškodí obnovu hospodárstva v USA. "Vojna bez ohľadu na to, ako dlho bude trvať, skomplikuje ekonomický vývoj USA a zvýši neistotu vo svete," upozornil Horst Köhler v rozhovore pre španielsky denník El Pais.
Vojna v Iraku ohrozí obnovu v Európe a Japonsku
Druhý vojenský konflikt v Perzskom zálive uvrhne krajiny eurozóny opäť do recesie. Centrálne banky v Nemecku a Taliansku vyslali varovné signály, že svetové hospodárstvo už teraz pociťuje následky napätej situácie vo svete. Európska komisia (EK) upozornila, že pretrvávajúce vysoké ceny ropy by mohli spôsobiť ešte väčšie škody, než s akými dnes európske ekonomiky musia zápasiť. EK sa kvôli vojne rozhodla prehodnotiť svojej doterajšie prognózy rastu v eurozóne na rok 2003. Podľa nových odhadov EK očakáva, že krajiny eurozóny dosiahnu v tomto roku len jednopercentný rast. Ešte výraznejší pokles rastu komisia predpokladá v prípade krajín, ktorých hospodárstvo je priamo závislé od objemu priemyselnej produkcie, ktorú môže konflikt v Iraku vážne poškodiť.
Aj napriek pripravovanému vojenskému útokom USA na Irak japonská vláda po prvýkrát po 8 mesiacoch zlepšila vyhliadky japonského hospodárstva, zároveň však varovala, že vojna môže šance na obnovu ich krajiny ešte stále zhoršiť. Mnohí ekonómovia sa dokonca obávajú, že krátka vojna by mohla zničiť prepojenie obchodných reťazcov medzi nízkonákladovými spoločnosťami v Ázii s trhmi v USA a Európe. Len do USA dnes smeruje asi 40 percent z celkového importu z Japonska, Číny a Singapuru. A práve stav japonského hospodárstva sa zlepšil vďaka zintenzívneniu exportu v minulom roku. Obavy z vojny v Iraku znížili japonský burzový index Nikkei na jeho najnižšiu úroveň za posledných 20 rokov.
Krátka vojna -- "dobrá vojna"
Šéf ekonomického odboru Európskej komisie Klaus Regling na tlačovej konferencii v Bruseli uviedol, že rýchla vojna bude mať relatívne slabý dosah na rast. EK však súčasne predpokladá, že krátka vojna môže zdvihnúť cenu ropy až na 50 USD za barel, tá by sa však hneď po ukončení konfliktu, v treťom štvrťroku tohto roka, mala stiahnuť na úroveň 26 USD za barel. Svoje prognózy zakladá na skúsenostiach z prvej vojny v Perzskom zálive, keď sa ceny čierneho zlata na niekoľko dní vyšplhali na 40 USD za barel, avšak zakrátko klesli pod úroveň 20 USD za barel.
Nanešťastie sa však v eurozóne v súčasnosti nachádzajú aj viaceré krajiny, ktorých hospodárstvo môže zlikvidovať aj menší otras vo svete. V neľahkej situácii sa ocitlo aj Nemecko, ktoré ešte stále zápasí s recesiou. V prípade krátkej vojny najväčšia európska ekonomika predpokladá na tento rok 0,9-percentný rast hrubého domáceho produktu, ktorý sa ešte donedávna odhadoval na 1,1 %. Situáciu v krajine zhoršuje aj napätie medzi Nemeckom a USA, kam dnes smeruje až 10 % nemeckého vývozu. Negatívny postoj Američanov k Nemecku za jeho odmietavý prístup k vojenskému riešeniu krízy v Iraku sa môže vystupňovať v prípade, že USA budú mať vo vojne veľké straty. Nespokojnosť Američanov by mohla vyústiť do bojkot nemeckých produktov, čím by sa znížil rast HDP Nemecka až o 0,4 percenta.
Dlhá vojna -- "zlá vojna"
"Politická a hospodárska situácia je v súčasnosti nestabilnejšia v porovnaní s rokmi 1990 a 1991, pričom sa nevylučuje ani možnosť, že by vojenský konflikt na Blízkom východe mohol mať aj trvalejší dosah na svet, než to bolo v prípade prvej vojny v Perzskom zálive," upozornila Európska komisia vo svojej štvrťročnej správe o stave hospodárstva. Navyše, štáty, ktoré sú hlavnými dodávateľmi ropy na svetové trhy, sú dnes v oveľa ťažšej pozícii, pretože ich dodávky museli pokryť jednak výpadok v produkcii ropy vo Venezuele, jednak vysoký dopyt v dôsledku dlhotrvajúceho chladného počasia. V tejto súvislosti EK predpokladá, že ak vojna naruší dodávky čierneho zlata, nie je vylúčené, že sa cena ropy na svetových trhoch vyšplhá až na úroveň 70 USD za barel a zostane vysoká počas dlhšieho obdobia. Dlhodobo vysoké ceny ropy by mohli vážne narušiť hospodársky rast, ktorý by podľa predbežných odhadov komisie neprekročil počas nasledujúcich dvoch až troch rokov hranicu 0,8 % HDP.
Negatívny dosah dlhej vojny pocítia všetky sektory. Najhoršiemu scenáru sa nevyhnú akciové trhy ani svetový obchod, investičné aktivity, turistický a letecký priemysel ani výrobný sektor. Viaceré americké letecké spoločnosti, ktoré oslovila agentúra CNN, zatiaľ neuvádzajú výraznejšie zmeny v rezervácii leteniek, resp. nezaznamenali rušenie letov. Avšak mnohé z nich už oznámili, že ak to bude potrebné, zredukujú počet letov o 10 až 12 %. Aj európski leteckí prepravcovia sa pripravujú na vojnu. Dokonca britský minister obrany uzatvára dohody s niektorými spoločnosťami o preprave mŕtvych alebo zranených vojakov britskej armády späť do Británie, oznámila Britská asociácia pilotov.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. máj 2024 05:42