StoryEditor

Sklotex Plus bojuje už vyše roka o prežitie

08.07.2002, 00:00
Firma Sklotex plus, s. r. o., Revúca má už viac ako rok prenajatý majetok bývalých Lykových a textilných závodov v Revúcej. Napriek tomu je jej budúcnosť nejasná, pretože nemá vlastný majetok, chýba jej prevádzkový kapitál a rastie zadlženosť. Napriek tomu, že vlani dosiahla obrat 250 mil. Sk a mierny zisk, zamestnáva viac ako 350 pracovníkov a o jej produkciu je záujem. Vyrába sklené mriežky do zatepľovacích systémov, netkaný textil, tkaniny do bitúmenových pásov a sklotextílie.
Viac ako 85 % produkcie vyváža najmä do Nemecka, Ruska a stredoeurópskych štátov. Vlani mala podpísané kontrakty za 350 mil. Sk, ale nedokázala ich naplniť kvôli chýbajúcim peniazom a nedostatku materiálu. "Predanú máme i celú tohtoročnú kapacitu výroby," uvádza generálny riaditeľ Ondrej Gočaltovský. Podľa neho rozbehnutie perspektívnej produkcie po troch konkurzoch, s narušenými dodávateľsko-odberateľskými vzťahmi, bez dostatku finančných zdrojov, bolo nesmierne ťažké a vyčerpávajúce.

Spoločnosť Sklotex, a. s., sa dostala do konkurzu vlani vo februári a jej majetok v účtovnej hodnote 350 mil. Sk bol zaťažený záväzkami za takmer 360 mil. Sk. "Ak sme chceli začať vyrábať, museli sme niektoré záväzky dobrovoľne prevziať, i keď právne sme nemali s úpadcom nič spoločné," vysvetľuje O. Gočaltovský. Pri rozbehu im najviac pomohli niektorí odberatelia, ktorí uhradili nákup vstupných surovín a materiálu. Tak sa začal kolotoč vzájomných zápočtov, z ktorého sa dodnes nepodarilo vystúpiť a konsolidovať financie. Firme, ktorá chce oživiť perspektívnu výrobu na troskách po iných skrachovaných subjektoch, nik nechce pomôcť, sťažuje si O. Gočaltovský. Ani štát, ani banky. V jeho kancelárii sa vystriedali rôzni politici, ministri, členovia vlády... Napriek tomu, že v regióne je vyše 30-percentná nezamestnanosť, nenašla sa ani koruna na podporu. Spoločnosť potrebuje na prežitie a postupnú konsolidáciu úver 100 mil. Sk. Mala by sa z neho financovať kúpa výrobných zariadení a priestorov, ako aj nákupy vstupov. V takom prípade by sa firma mohla stabilizovať a začať fungovať v normálnom režime. Po neúspešných rokovaniach s mnohými finančnými inštitúciami získal Sklotex Plus záväzný úverový prísľub od zahraničnej banky, v súčasnosti sa riešia bankové záruky, vysvetľuje O. Gočaltovský. Spoločnosť dosiahla za prvých päť mesiacov obrat 92,7 mil. Sk. Podnikateľský plán na tento rok počíta s obratom 374 mil. korún. Ak budú financie na zabezpečenie výroby, je reálne ho splniť, tvrdí generálny riaditeľ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 13:26