StoryEditor

Európa je za, Slovensko zatiaľ proti

20.06.2003, 00:00
Rada Protimonopolného úradu (PÚ) SR by dnes mala rozhodnúť o fúzii spoločností Südzucker (spoluvlastník Slovenských cukrovarov) a Saint Louis Sucre (spoluvlastník Eastern Sugar Slovensko) na slovenskom trhu. Túto koncentráciu pre európske trhy už pred dvoma rokmi schválila Európska komisia, ale slovenský úrad na ochranu hospodárskej súťaže jej už trikrát povedal striktné nie. Jedným z deklarovaných dôvodov na zamietnutie koncentrácie, ktoré uvádza PÚ SR, je, že spojenie môže viesť ku koordinácii pri určovaní cien a vylúči hospodársku súťaž.
PRÍLIŠ MALÝ TRH
Toto tvrdenie je v rozpore s analýzou Švédskeho úradu na podporu hospodárskej súťaže z roku 2002, ktorá uvádza, že počet spoločností na trhu nemá vplyv na cenu cukru. "Ďalšie odmietavé stanovisko by jedenásť mesiacov pred vstupom do EÚ ohrozilo budúcnosť našich cukrovarov, ale aj pestovateľov cukrovej repy," uviedol predseda Predstavenstva Zväzu pestovateľov cukrovej repy na Slovensku Ondrej Laco.
Na tuzemskom trhu sa po privatizácii etablovali tri silné zahraničné spoločnosti, čo je unikátom v Európe, kde na takom malom trhu, ako je Slovensko, operuje vždy len jedna spoločnosť. Priemerné spracovateľské kapacity našich cukrovarov sú v porovnaní s úniou iba tretinové, čo im neumožní konkurovať v podmienkach európskej dvadsaťpäťky. V súčasnosti je cukrovarníctvo v SR efektívne, lebo najmä vďaka nízkym cenám repy sú priame výrobné náklady na jeden kilogram cukru nižšie ako v krajinách EÚ. "Ak má však slovenský cukrovarnícky priemysel zostať konkurencieschopný aj po raste výrobných nákladov a zmene trhového poriadku, mal by koncentrovať spracovateľské kapacity," povedal pre HN predseda Európskej asociácie spracovateľov cukru Jean-Louis Barjol.
POD PRIEMEROM EÚ
Priemerná výrobná kvóta na spoločnosť v krajinách únie dosahuje 300 tis. ton cukru, ale pri troch spoločnostiach na slovenskom trhu vychádza na základe prístupových dohôd na jednu priemer 69 tis. ton. Ak by sa Südzucker a Saint Louis Sucre posudzovali ako jedna spoločnosť, priemerná slovenská kvóta v objeme 126 tis. ton stále zostane pod európskym priemerom. Pripravovaná zmena trhového poriadku pre cukor pravdepodobne prinesie zníženie národných kvót a intervenčnej ceny, čím sa zvýši tlak na racionalizáciu výrobných kapacít. Podmienkou reštrukturalizácie je však náležité vyjasnenie vlastníckych vzťahov.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 13:20