StoryEditor

Wal-Mart ruší pre SARS cesty do Toronta

14.04.2003, 00:00

Najväčší maloobchodný reťazec na svete, americká spoločnosť Wal-Mart Stores Inc., ešte minulý týždeň oznámil, že dočasne zakazuje svojim zamestnancom cestovať do Toronta pre pomerne vysoký výskyt ochorenia SARS v Kanade, špeciálne v provincii Ontário. Spoločnosť zároveň uviedla, že ktorýkoľvek z jej zamestnancov, ktorý práve docestoval do Spojených štátov z Číny, zo Singapuru alebo z Vietnamu, musí zostať doma minimálne 10 dní, teda na obdobie, počas ktorého by sa v prípade nakazenia vírusom mohli u neho prejaviť prvé známky ochorenia. Informovala o tom agentúra CNN.
Aj niektoré z ďalších väčších amerických spoločností odmietajú cestovať do Toronta, ktoré patrí v rámci Kanady k oblasti s najväčším výskytom ochorenia SARS. V Kanade sa doteraz nakazilo asi 232 ľudí, pričom už 10 z nich umrelo. Väčšina prípadov pochádza práve z Toronta a jeho okolia. Hovorca spoločnosti Wal-Mart Tom Williams odporúča dodávateľom ich firmy, aby prijali rovnakú politiku ochrany zdravia pre ich zamestnancov prichádzajúcich z Číny vrátane Hongkongu, Singapuru, Vietnamu a Toronta. "Vzhľadom na nebezpečenstvo nákazy sme odvolali aj všetky pracovné cesty do zasiahnutých oblastí," povedal T. Williams.
Zákaz cestovania vydaný vedením spoločnosti Wal-Mart sa však netýka celej Kanady, dokonca ani celej provincie Ontário, ktorá sa stala hlavným miestom výskytu SARS. Zákaz platí len pre zamestnancov, ktorí z pracovných dôvodov musia navštevovať Toronto, kde spoločnosť prevádzkuje niekoľko obchodov a má niekoľko kancelárií. Cestovná politika sa však bude prehodnocovať každý týždeň, spresnil hovorca Wal-Martu.
Spoločnosť Wal-Mart, ktorá sídli v meste Bentonville, v štáte Arkansas, prevádzkuje 213 obchodov v Kanade, 26 v Číne a 15 v Južnej Kórei, pričom tovar kupuje od viacerých dodávateľov práve z ázijskej oblasti. Spoločnosť dnes zamestnáva viac než 300-tisíc ľudí mimo územia Spojených štátov amerických, avšak hovorca nedokázal povedať, koľko z nich pracuje práve v Kanade alebo v Ázii. V roku 2 000 Wal-Mart nakúpil len z Číny tovar v hodnote 4 miliárd dolárov. Zákaz cestovania by však podľa vedenia firmy nemalo ovplyvniť jej prevádzkyschopnosť a operácie v zahraničí.
Obavy z ochorenia SARS poškodzujú aj ostatné odvetvia, v najväčšej miere to pociťuje hlavne letecký priemysel. Ešte začiatkom minulého týždňa musela letecká spoločnosť Continental Airlines zrušiť niekoľko letov do Hongkongu. Do dnešných dní sa vírusovým ochorením SARS na celom svete nainfikovalo už viac než 3-tisíc ľudí, pričom vyše 100 z nich už ochoreniu podľahlo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 17:31