StoryEditor

Päť krajín podpísalo CAFTA

18.12.2003, 23:00

USA a juhoamerické krajiny Guatemala, Salvádor, Nikaragua a Honduras, v stredu schválili vytvorenie Stredoamerickej dohody o voľnom obchode (CAFTA). Ako informuje mediálna spoločnosť BBC News, Kostarika v utorok odstúpila od rokovaní, keďže potrebuje viac času na zváženie požiadaviek USA. Spojené štáty však dúfajú, že sa s Kostarikou čoskoro dohodnú.
Cieľom CAFTA je v priebehu 10 rokov zrušiť takmer všetky obchodné bariéry medzi zúčastnenými krajinami. USA dúfajú, že dohoda, ktorú ešte musí schváliť americký Kongres, pomôže urýchliť vznik Dohody o voľnom obchode Amerík (FTAA). Tá by mala vytvoriť zónu voľného obchodu s 800-miliónovou populáciou, rozprestierajúcu sa od Aljašky až po Ohňovú zem.
Obchodný splnomocnenec USA Robert Zoellick privítal podpísanie CAFTA: "Rokovania sa začali v januári a dnes sme splnili víziu modernou dohodou o voľnom obchode, ktorá zruší colné múry blokujúce obchod medzi USA a Strednou Amerikou, medzi priateľmi a susedmi."
Dohoda však narazila na odpor tých sektorov amerického hospodárstva, ktorým hrozí tvrdá konkurencia lacného dovozu. Najväčšie obavy vyjadrili pestovatelia cukrovej trstiny a cukrovej repy, ako aj textilný priemysel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 07:55