StoryEditor

Brexit vôbec nie je reálny, tvrdí ekonóm

17.07.2013, 00:05
Krajina by stratila príliš veľa peňazí, tvrdí v rozhovore pre Finweb ekonóm britskej banky.

Už dlhšie sa ozývajú hlasy o možnosti odchodu Británie z Európskej únie. Tamojšie firmy sa na to už začali pomaly pripravovať a Britský inštitút pre ekonomické otázky vyhlásil Brexit cenu na odchod z únie. Pripadá táto možnosť vôbec do úvahy? Pýtali sme sa britského ekonóma Roberta Wooda z Berenberg Bank.

Čo si myslíte o možnosti odchodu Británie z Európskej únie? Aká je šanca tohto scenára?
Podľa môjho názoru to nie je možné. V parlamente je síce veľa euroskeptikov a rastie tlak aj na túto možnosť, ale reálne to nie je.

Britské firmy si však už pomaly pripravujú bilancie ziskov a strát, ktoré by im spôsobil Brexit. Tvrdia, že by im pomohol. Aké by boli hlavné výhody?
Plusom by bolo zníženie regulácií zo strany Bruselu, napríklad úprava pracovného času, ako aj zdravotné a bezpečnostné pravidlá pre zamestnancov. Nedokážem však odhadnúť, nakoľko je táto oblasť teraz problémom. Nemyslím si, že by to bolo v konečnom dôsledku výhodné, firmy by viac stratili ako získali. Hrozbou je strata prístupu na finančné trhy. Znížil by sa aj vplyv krajiny vo svete, Británia by sa stala štátom, ktorý bol kedysi členom veľkého bloku.

Čo by mohol byť najväčší risk?
Hlavným rizikom by boli podmienky, ktoré by sa od Británie vyžadovali, aby mala v budúcnosti prístup na finančné trhy. Krajina by už nebola súčasťou európskeho trhu. Británia je taktiež miestom pre mnohých zahraničných investorov. Mnoho produktov z našej krajiny sa predáva na celom kontinente. Stratiť takýto prílev peňazí by bolo veľmi rizikové.

V súčasnosti sa však hovorí, že členstvo v únii už nie je pre zahraničných investorov rozhodujúce. Čo je atraktívne na Británii?
Británia má veľmi konkurencieschopnú ekonomiku. Faktory ako flexibilný pracovný trh, dobrá infraštruktúra, vzdialenosť od kontinentu, kvalifikovaná pracovná sila, stabilná vláda a v porovnaní s okolitými krajinami jedna z najnižších daní pre firmy, sú pre investorov lákavé. Celkovo ponúka takmer všetko, čo biznis potrebuje, až na veľkosť domáceho trhu. Veľká Británia má 60 miliónov obyvateľov, na druhej strane únia omnoho viac. Krajina teda ponúka veľkým výrobcom dobré podmienky pre export.

 

Krajina nechce prijať euro. Nebolo by to predsa len výhodné?
Pre Britániu nemá význam prijať európsku menu. Systém v našej krajine je úplne iný. Naša ekonomika môže ovplyvňovať úrokové sadzby, môže tým pádom meniť podmienky podľa svojich potrieb.

Ak by došlo k Brexitu, je možné, že by sa Británia orientovala viac na USA?
Británia by si musela získať nových exportných partnerov, či už v Ázii alebo USA. Bolo by to však veľmi náročné. Nie je jednoduché nahradiť európsky trh americkým či čínskym.

Nehovorilo sa iba o Brexite, ale aj o samostatnosti a odtrhnutí Škótska. Bol by to šok pre ekonomiku?
Všetko je možné, ale v súčasnosti to vyzerá veľmi nepravdepodobne. Momentálne sú podľa prieskumov dve tretiny Škótov za to, aby sa krajiny nerozdelili. Čo sa týka dopadov, je to síce ťažké odhadnúť, ale pre škótsku ekonomiku by to bol väčší šok než pre Britániu. Nemyslím si však, že by išlo o nejaký devastačný šok.

Ceny domov sú momentálne veľmi vysoko. Môžeme v Británii hovoriť o cenovej bubline?
Nemyslím si, že ide o bublinu. Domy sú určite drahé a je zrejmé, že tento trend bude pokračovať, pretože cenu ženie nahor nedostatok stavebného materiálu. Ozajstným problémom však je, že sa v krajine nestavia dostatok domov. Posun očakávame v priebehu dvoch rokov, kedy by sa ceny mali vyšplhať ešte o ďalších 15 až 20 percent. Vtedy by už sme hovorili o cenovej bubline.

Poďme k menovej politike Británie a novému britskému guvernérovi Markovi Carneyovi. V čom je lepší ako jeho predchodca Mervyn King?
Najväčší rozdiel je v tom, že preferuje jasnejšiu a kompletnejšiu rétoriku v menovej politike. To bolo vidieť aj pri poslednom zasadnutí, kde Bank of England nezmenila úrokové sadzby a prisľúbila ich ponechanie na ďalšie tri roky.

Podľa štúdie Európskeho bankového úradu je najviac bankárov v Európe so zárobkom nad milión eur práve v Británii. Čo je za tým?
Londýn je svetové finančné centrum, čo je  jeden z dôvodov, prečo má Británia väčší finančný sektor než ostatné krajiny. Treba mať však na pamäti, že táto správa nehovorí o tom, že britskí bankári zarábajú oveľa viac než ich kolegovia, ale skôr o tom, že je tam viac vysoko zarábajúcich ľudí.

Slovensko je malá krajina eurozóny. Je pre nás lepšie, ak by sme preferovali hlbšiu integráciu alebo sa snažili skôr o nezávislosť pri politických rozhodnutiach?
Nepoznám veľmi slovenskú ekonomiku. Pre Britániu má zmysel, že nie je v eurozóne, no to nemusí platiť pre každú krajinu.

Robert Wood

ekonóm v Berenberg Bank, bývalý ekonóm a analytik v Bank of England

01 - Modified: 2005-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chyba krásy americkej Fudžijamy 02 - Modified: 2005-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Víťazstvá medzi vojnami
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:59