StoryEditor

Prepad mien rozvíjajúcich sa trhov bola iba otázka času

04.02.2014, 23:00
O poklese kurzov svetových mien hovorí maklér spoločnosti Cyrrus Michael Tomanek

V súčasnosti sme svedkami veľkého pádu mien rozvíjajúcich sa trhov. Čo je hlavnou príčinou tohto javu?

Meny na emerging markets začali padať v dôsledku oznámenia postupného utlmovania vysoko uvoľnenej menovej politiky USA. Alebo, inak povedané, utlmovania kvantitatívneho uvoľňovania.

Prečo na to doplatili práve tieto trhy a ich meny ?

Americká centrálna banka miernila od vypuknutia krízy jej následky tým , že do ekonomiky "prilievala" likviditu pomocou odkúpenia aktív - to je kvantitatívne uvoľňovanie (QE). Dodatočná peňažná zásoba a nízke úrokové sadzby spôsobili, že kapitál nebol na americkom trhu pre časť investorov dostatočne zhodnocovaný. Preto hľadali pre svoje úspory zhodnotenie inde a týmto mechanizmom sa prelieval kapitál na výnosnejšie rozvíjajúce sa trhy. 
Potom, čo americkí centrálni bankári oznámili utlmovanie QE, začali investori kapitál z rozvíjajúcich sa trhov sťahovať. Začali vypredávať aktíva v tamojších menách, čím sa vytvoril previs ponuky tamojšej meny nad dopytom a cena, teda menový kurz, klesol. Veľmi zjednodušene povedané, rozvíjajúce sa trhy prídu o kapitál a peniaze sa nalejú späť do bohatých rozvinutých krajín.

Politika Fedu však nebola jedinou príčinou.

Nie. Okrem iného už na začiatku januára avízovali pesimistický postoj k rozvojovým trhom aj takí giganti ako JP Morgan a Goldman Sachs, ktorí odporúčajú predávať akcie rozvojových trhov. Goldman Sachs radí znížiť alokáciu investícií na týchto trhoch až o tretinu a očakávajú nepriaznivý vývoj oproti globálnemu trhu najbližších 10 rokov. Morgan Stanley sa naopak vyjadril negatívne k rozvojovým menám a tiež vo výhľade na rok 2014 spomenul, že by sa malo lepšie dariť akciám z búrz rozvinutých štátov oproti tým z emerging markets. V polovici januára potom prišla ešte jedna rana pre rozvíjajúce trhy, kedy Svetová banka znížila odhad rastu týchto trhov z 5,6 % na 5,3 %.

Problém s menou má aj Maďarsko a dá sa povedať, že aj Česko. Prečo napríklad Poľsko nie?

Problémom českej koruny bola paradoxne jej sila. ČNB sa rozhodla intervenovať proti silnej korune , aby posilnila konkurencieschopnosť exportu.
Maďarský Forint padal v dôsledku klesajúcej dôvery investorov v tamojšiu vládu. V krajine sa zvýšilo politické riziko spojené s rozpočtovou krízou, kedy sa nadmerne zvýšil deficit rozpočtu. To prinútilo investorov na predaj maďarských aktív, čo viedlo k prepadu meny.

Doplatili by na kroky Fedu aj Slovensko, keby nemalo Euro?

V tomto prípade si myslím, že by to prípadne tiež chránil regulátor. Ale tým, že Slovensko má euro tak je to aktuálne bezpredmetné.

A čo prípady Turecka, Ruska a Argentíny? 

V Turecku nastala podľa mňa celkom drastická korekcia úrokových sadzieb (zvýšenie až na 10 percent, pozn. red.), pretože tam prebiehali nepokoje, prišlo sa tam na korupčné škandály v politike a ich trh sa dočasne dosť prepadol. Inak v Turecku boli aj v nedávnej minulosti úrokové sadzby vysoko.
Rusko a Argentína sú tiež rozvojové krajiny, takže tam je odpoveď rovnaká ako u iných emerging markets, čiže sťahovanie zahraničného kapitálu domov. Rusku by možno mohla krátkodobo pomôcť olympiáda. Ak by dobre dopadla ale inak je potrebné aby išli hore hlavne ceny plynu a ropy.

Sú podľa Vás kroky vlád rozvíjajúcich sa trhov správne a dlhodobé riešenie? 
Či je zasahovanie vlád do ekonomiky správne a dlhodobé riešenie, je podľa môjho názoru dobré, aj zlé.
V USA zatiaľ vidíme, že tretia vlna kvantitatívneho uvoľňovania splnila svoj účel - aspoň v súčasnej situácii. Znížila sa nezamestnanosť a zvýšil sa HDP. Otázkou však zostáva, či dlhodobo dokáže Fed tempu útlmu QE adekvátne prispôsobovať stav americkej ekonomiky.

Môže utlmenie menovej politiky nastať aj v Európe?

V Európe, kde je riziko deflácie, trh žiada od ECB ďalšie podporné kroky a o prípadnom útlme expanzívnej menovej politiky nemožno ani uvažovať. V Českej republike zatiaľ nie sme schopní odhadnúť, aký vplyv bude mať menová intervencia ČNB na súčasnú situáciu. Cieľom bolo pomôcť exportérom a zvýšiť infláciu, ale v súčasnej dobe sa môžeme len dohadovať, aký reálny dopad bude mať táto intervencia za pár mesiacov.


Michael Tománek je maklérom v spoločnosti Cyrrus

01 - Modified: 2006-01-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viete, že...6
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:02