StoryEditor

Rok 2011. Desať naj zo sveta financií

28.12.2011, 17:30
Prinášame vám prehľad najzaujímavejších udalostí zo sveta financií za rok 2011.

Rok 2011 bol opäť rokom, kedy sme boli utvrdení v tom, že finančná resp. dlhová kríza je behom na dlhé trate a nedá sa vyriešiť počas niekoľkých summitov alebo dodávaním likvidity na finančné trhy. Na forexe sme videli tiež množstvo neočakávaných udalostí, no výsledkom sú v súhrne len minimálne zmeny hlavných mien oproti zelenej bankovke. Rok 2011 bol v podstate 12 mesiacov prekvapení a neočakávaných udalostí a celkovo veľmi volatilný rok. Poďme sa preto v krátkosti pozrieť na hlavné udalosti už čochvíľa minulého roka.



 

Číslo roka: 8

Presne toľko summitov mali európski politici počas roka 2011. Niektoré boli úspešné, iné menej úspešné. Niekoľko z nich sa hrdilo tým, že ide o skutočne finálne summity s tým, že vďaka ich záverom môžeme označiť dlhovú krízu za vyriešenú. Žiaľ, politici sa opäť raz mýlili. Napríklad veľkým zlomom mal byť summit v júli. Na ňom sa politici dohodli na ďalších zdrojoch pre Grécko, no podmienkou poskytnutia týchto peňazí mala byť participácia súkromného sektora na záchrane grécka formou dobrovoľného haircutu (zníženie hodnoty dlhopisu). Táto iniciatíva ale vyvolala presne opačný efekt. Súkromný kapitál sa začal sťahovať zo všetkých krajín PIIGS, nakoľko investori sa začali báť, že podobný haircut by mohol postihnúť aj ich a miesto obnovenia dôvery nasledovalo zvýšenie neistoty na trhu a panické výpredaje dlhopisov.

Podobne finálnym summitom mal byť aj ten z októbra, na ktorom sa politici dohodli na napákovaní eurovalu na úroveň 1 bilión eur a na rekapitalizácii európskych bánk. Doteraz ale nie je známe, ako skutočne bude euroval napákovaný. Budúci rok sa preto môžeme tešiť na ďalšie summity, ktoré prinesú rovnako málo ako tie tohtoročné.

Najneprehľadnejší inštrument roka: EFSF

Spôsobov, ako napákovať euroval bolo zverejnených niekoľko. Napákovanie cez ECB, poistenie, SPIV fond, verejno-súkromné partnerstvo atď. Ani jeden z týchto spôsobov ale nebol dotiahnutý do konca a euroval stále ostáva najmenej prehľadný inštrument, aký kedy politici vytvorili.

Zlyhanie roka: Záťažové testy EBA

Minulý rok záťažové testy EBA nedokázali odhadnúť riziká, ktoré mali írske banky a testy boli považované za veľké zlyhanie. Situáciu sa snažili zachrániť nové testy z júla, ktoré ale napríklad nedokázali odhadnúť riziká v banke Dexia, ktorá nakoniec musela byť zachránená vládami Belgicka a Francúzska. Ako náprava boli ponúknuté tvrdšie testy v decembri, no vzhľadom na to, že ceny dlhopisov krajín PIIGS môžu začať opäť klesať, môžu byť aj tieto testy nedostatočné.

Inštitúcie roka: Ratingové agentúry

Kým počas predchádzajúcich rokov boli najviac sledované akcie finančných spoločností, tento rok úlohu kľúčových inštitúcií na trhu prevzali ratingové agentúry, ktoré svojimi znižovaniami ratingov a výhľadov niekoľko krát masívne ovplyvnili sentiment. Napríklad Belgicko malo znížený rating raz (sledovaný cez aktivity tej agentúry, ktorá znížila rating najviac krát), Cyprus tri krát, Grécko až štyri krát, Írsko dva krát, Taliansko raz, Portugalsko tri krát a Španielsko dva krát. Efektom týchto znížení bol vždy ďalší rast výnosov na dlhopisoch týchto krajín, čo nakoniec donútilo európskych politikov k tomu, aby začali zvažovať reguláciu ratingov. Poslednou kvapkou pre politikov asi bolo prehlásenie agentúry S&P o znížení ratingu Francúzska zo začiatku novembra, ktoré bolo neskôr dementované.

Udalosť roka v US: Zníženie ratingu

Politická situácia v US nebola počas roka 2011 vôbec prehľadná. Vysoká pravdepodobnosť toho, že rokovania ohľadom navršovania dlhového stropu v US sa skomplikujú, dotlačili v apríli ratingovú agentúru S&P k zníženiu výhľadu ratingu pre najväčšiu ekonomiku sveta. Následne v auguste bol rating znížený a to aj napriek tomu, že politici sa dohodli. Agentúra totiž upozornila na to, že US čaká ešte množstvo podobných rokovaní a konsenzus je stále skôr náhodou než pravidlom. To sa potvrdilo pri jesennom schvaľovaní plánu na dlhodobé znižovanie dlhu US (super committee), ktoré dopadlo neúspechom.

Čierna labuť roka: Grécke referendum

Asi najmenej očakávanou udalosťou uplynulého roka bolo oznámenie referenda gréckym premiérom Papandreou-om ohľadom toho, či obyvatelia súhlasia s tvrdými škrtmi, ktoré prináša zahraničná pomoc. Táto udalosť prišla na začiatku novembra a len pár dní potom, čo Grécko dostalo zvýšenie objemu pomoci už z júla schváleného balíku. Nakoľko Sarkozy a Merkelová cítili z tohto referenda zradu, boli och stanovisko jednoznačné: referendum môže byť len o tom, či Grécko zotrvá v eurozóne alebo nie. Takto ďaleko ale situácia nemusela zájsť. Referendum bol len politický ťah určený na to, aby začala opozícia spolupracovať. Papandrea ale stála post premiéra.

Centrálna banka roka: SNB

Bezpečných prístavov v aktuálnej situácii nie je veľa, no všetky podmienky pre takéto útočisko spĺňa švajčiarsky frank. Kým počas obdobia 2009/10 sa SNB snažila brániť proti rastu franku priamymi intervenciami na devízovom trhu, v roku 2011 už na trhu neintervenovala. Kvôli predchádzajúcim operáciám totiž centrálna banka utrpela vážne straty a preto už neboli intervencie preferované. Preto sa SNB rozhodla znížiť sadzby na nulu a dokonca tolerovať záporné úrovne, no ani to nepomohlo v boji s krízou. Nakoniec preto na 11. augusta, dva dni potom, čo frank zaznamenal najväčší jednodňový rast od roku 1975, povedal viceprezident SNB Jordan, že dočasné naviazanie franku na euro by bolo zaujímavým nástrojom na zastavenie rastu meny. Toto slovné varovanie pred možnou masívnou intervenciou pomohlo oslabiť frank z úrovní tesne pri parite až tesne k hladine 1,20. Nakoniec po dlhšom čakaní SNB prišla oficiálne 6. septembra s oznámením stanovenia minimálnej úrovne kurzu EURCHF na 1,20. Od vtedy kurz pod tento level nepoklesol.

Mena roka: Japonský jen


Najziskovejšou menou roka je japonský jen a to s miernym ziskom 4,23%. Za svoje zisky vďačí štatútu bezpečného prístavu ale aj skutočnosti, že Japonsko je najväčším veriteľom na svete a má obrovské investície v zahraničí. Zemetrasenie, ktoré krajinu vychádzajúceho slnka zasiahlo v marci, spôsobilo ničivú vlnu tsunami a kolaps jadrovej elektrárne v provincii Fukušima. Japonské poisťovne vzhľadom na obrovské poistné plnenia začali predávať zahraničné aktíva a nakupovať jeny, čo ale spôsobilo obrovský nákupný tlak na jen a ten začal prudko posilňovať. BoJ musela zasahovať intervenciou, no jen zastavila len na chvíľu. Táto intervencia dokonca bola koordinovaná s krajinami G-7. Následne BoJ intervenovala ešte dva krát, no menu výraznejšie nedokázala oslabiť. Jen sa tak tento rok obchodoval na historicky najsilnejšej úrovni oproti doláru.

Najaktívnejšia centrálna banka roka: ECB

Kým ECB šéfoval Trichet, centrálna banka utesňovala menovú politiku v boji s infláciou a ignorovala dlhovú krízu, hroziacu recesiu a problémy na medzibankovom trhu. ECB zvýšila sadzby dva krát a to v apríli a v júli. Následne s výmenou postu na čele ECB sa zmenilo aj smerovanie menovej politiky ECB a centrálna banka dva krát znížila sadzby a to v novembri a decembri, čím sa základná sadzba ECB dostala na štartovaciu úroveň roka: 1%. Popri tom ECB pokračovala v intervencii na dlhopisovom trhu a nakupovala dlhopisy krajín PIIGS, samozrejme stále len v rámci zabezpečovania transmisného mechanizmu menovej politiky a nie ako pomoc týmto krajinám. To sa ale nepáčilo viacerým členom ECB a po Weberovi odišiel z centrálnej banky aj Stark. V rámci väčších intervencií sa ale centrálna banka rozhodla v decembri prísť s trojročným refinančným tendrom určeným na dodávanie dlhodobej likvidity na trh. V podstate išlo o obdobu QE zo strany FEDu. V tendri prejavilo záujem o likviditu viac ako 500 bánk, ktoré si podelili 489 mld. eur. Rozdielne prístupy v menovej politike sa prejavili aj na kurze páru EURUSD. Na začiatku mája, kedy sa od Trichet čakal ďalší jastrabí útok, sa euro pohybovalo tesne pod úrovňou 1,50, no neistota spojená s dlhovou krízou poslali na konci roka spoločnú menu opäť k začiatočným úrovniam roka pri hladine 1,30.

Ostatné zaujímavé udalosti roka:

  • US ekonomika sa vyhla recesii a do roka 2012 vstupuje s lepšími prognózami rastu než eurozóna, ktorú čaká recesia.
  • Centrálne banky počas roka dodávali až dva krát koordinovane likviditu na medzibankový trh a to v septembri a decembri.
  • FED v júni oficiálne ukončil nákupy dlhopisov v programe QE2. Ako náhrada prišla v septembri operácia twist, v ktorej FED predával dlhopisy s krátkou dobou splatnosti a nakupoval dlhopisy s dlhou dobou splatnosti.
  • BoE aj napriek inflácii nad úrovňou 5% rozšírila objem QE o 75 mld. eur.
  • Ďalšou krajinou, ktorá požiadala o pomoc EU a ostatné krajiny bolo Portugalsko. V máji krajina dostala pomoc v objeme 78 mld. eur.
  • Geopolitická situácia bola vyostrená na maximum na celom Blízkom východe a v Severjen Afrike. V nepokojoch k hraničiacich s občianskou vojnou sa zmietali krajiny ako Tunisko, Egypt, Sýria, Bahrajn, Jemen, Saudská Arábia atď.
  • Čína sa tento rok stala druhou najväčšou ekonomikou na svete a z tohto postu zosadila Japonsko, ktoré obsadzovalo druhú priečku posledných viac ako 40 rokov.
  Ján Beňák

  analytik TRIM Broker

  Obchodovanie s TRIM Broker

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:46