StoryEditor

Učte sa od majstrov. Zarobte na menových vojnách

17.02.2013, 23:05
Prebiehajúce menové ponúkajú skvelú príležitosť. Nakupujte euro a predávajte jen.

Investori pôsobiaci na menových trhoch si našli ziskovú obchodnú schému, v rámci ktorej profitujú z rozdielnych postojov európskych a japonských centrálnych bankárov. Tie mnohí komentátori označujú za začiatok nového kola globálnych menových vojen.

Jednoducho povedané ide o nákupy eura a predaja jenu, z ktorých sa stali najobľúbenejšie transakcie na devízovom trhu. Obchodníci, vrátane hedgeových fondov, veria euru najviac za posledných 18 mesiacov.



Spoločná európska mena minulý týždeň voči jenu vystúpila na najvyššiu úroveň od začiatku dlhovej krízy. Investori sa húfne vracajú k aktívam denominovaným v eurách a predávajú japonskú menu. Za jedno euro sa minulý týždeň dalo zaobstarať viac ako 127 jenov, najviac od apríla 2010.

Podľa Jamesa Kwoka zo spoločnosti Amundi je nákup eura a predaj jenu najobľúbenejšou voľbou na trhu, pretože na jednej strane dochádza k obnove dôvery investorov v eurozónu a na druhej je jasné, že Japonsko znehodnotenie vlastnej meny len uvíta. "Túto pozíciu budeme zachovávať, kým nezaznamenáme známky silnej kritiky zo strany ďalších veľkých ekonomík," vyhlasuje Kwok.

Denník Financial Times má k dispozícii údaje spoločnosti Parker Global, podľa ktorých stávky na rast eura a pokles jenu pomohli investorom v januári k priemernému zisku 1,42%, najlepšiemu výsledku od apríla 2011. Údaje z amerického výboru pre obchod s futures naznačujú, že objem čistých dlhých pozícií na eure (stávok na rast) sa v uplynulom týždni dostal na 19 mesačné maximum.

"Menové vojny sú od polovice novembra najdôležitejším hýbateľom dianie na menovom trhu," tvrdí Stephen Len, šéf oddelenia menového istenie v SLJ Macro Partners. Naráža tým na snahu prakticky všetkých významných centrálnych bánk podporiť ekonomiku injekciami likvidity vo forme nákupov aktív.

Za posledných päť rokov americká centrálna banka do finančného systému prostredníctvom nákupov štátnych a hypotekárnych dlhopisov (QE) napumpovala 2,9 bilióna USD. Snažila sa znížiť dlhodobé úrokové sadzby, povzbudiť investičnú aktivitu, podnietiť rast cien akcií a posilniť spotrebiteľskú dôveru domácností. K neortodoxným krokom Fed pristúpil po tom, čo znížil základné úrokové sadzby k nule, čím minul všetku konvenčnú muníciu menovej politiky.

 

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Grécko zmiernilo prepad ekonomiky

Klesajúca hrozba komoditných šokov

Záchranári v daňovom raji

Podobnú stratégiu v posledných rokoch v snahe o stimuláciu ekonomiky či podržanie dôveryhodnosti fiškálnej politiky volia mnohé iné centrálne banky. Bilančná suma Európskej centrálnej banky (ECB) sa po nákupoch dlhopisov zadlžených členov menovej únie a poskytnutiu trojročných pôžičiek komerčným bankám nadula na dosiaľ nevídaný objem. Na úrovni zodpovedajúcej 4 biliónom USD predstavuje približne 30% HDP eurozóny. Nákup aktív cez centrálnu banku v extrémne agresívnej forme prevádzkuje aj Švajčiarsko. To vyhotovuje cenné papiere denominované v cudzích menách, čím sa snaží oslabiť kurz franku. Investori sa domnievajú, že nový guvernér japonskej centrálnej banky pritvrdí v boji s defláciou a vyhlási politiku nákupov zahraničných aktív, aby tým jenu pomohol k ďalšiemu poklesu.

Kým voči doláru euro od začiatku roka posilnilo iba o percento, voči jenu si polepšilo o 9 percent. Prudký pohyb zalarmoval politikov v Európe a vedenie ECB, ktorej bilančná suma teraz kvôli splácaniu úverov poskytnutých komerčným bankám splaskává.

(Zdroje: FT, Bloomberg, Reuters)

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:52