StoryEditor

Úvery ovplyvňuje nízky dopyt a prísnejšie banky

06.05.2009, 14:01
Autor:
TASRTASR
Vývoj na trhu úverov v SR bol v marci tohto roka naďalej ovplyvnený nižším dopytom zo strany klientov, ako aj prísnejším prístupom bánk pri poskytovaní úverov. Dopyt klesal v sektore podnikov aj obyvateľstva.

"Dôvodom bola nižšia ekonomická aktivita v podnikovom sektore. Nižší záujem obyvateľstva o úvery bol spôsobený najmä poklesom spotrebiteľskej dôvery a poklesom cien na trhu nehnuteľností, čo následne odsúvalo rozhodnutie o kúpe nehnuteľností na neskoršie obdobie," vysvetľuje Národná banka Slovenska (NBS) v aktuálnej informácii o poskytovaní úverov bankovými inštitúciami SR, s ktorou sa dnes oboznámil vládny kabinet.     

Dôvodom prísnejšieho prístupu bánk boli zasa najmä negatívne očakávania o budúcom ekonomickom vývoji, riziká špecifických odvetví, pri úveroch na bývanie vývoj na trhu nehnuteľností, ako aj špecifická situácia v individuálnych bankách.    

Objem novoposkytnutých úverov podnikom zaznamenal v marci medzimesačný pokles o 5 %. Klesol najmä objem prevádzkových úverov o 11 % a ostatných úverov o 20 %. Oproti februáru, naopak, stúpol objem novoposkytnutých investičných úverov tempom 9 % a najmä úverov na nehnuteľnosti o 176 %. Napriek medzimesačnému poklesu v medziročnom porovnaní nové úvery podnikom vzrástli o 20 %.     

Novoposkytnuté úvery pre obyvateľstvo si podľa NBS od začiatku roka udržujú rastúci trend. V marci objem nových úverov obyvateľstvu medzimesačne stúpol o 16 %, pod čo sa najvýraznejšie podpísal 36-% rast spotrebiteľských úverov. Polepšili si však aj úvery na nehnuteľnosti o 8 % a ostatné úvery o 25 %. Medziročne vzrástli len novoposkytnuté spotrebiteľské úvery o 18 %, úvery na nehnuteľnosti a ostatné úvery zaznamenali naopak medziročný pokles na úrovni 20 % resp. 15 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. máj 2024 17:10