StoryEditor

Chrípka pomáha doláru a farmaceutom

29.04.2009, 00:00
Strach z epidémie prasacej chrípky zachvátil aj akciové trhy, ktoré zamierili nadol. Na cene strácajú najmä akcie leteckých spoločností, ale klesá aj hodnota ropy. Americký dolár, naopak, získava na sile, rovnako ako farmaceutické firmy.

Dolár nahor komodity nadol
Zo strachu investorov profitovala americká mena, ktorá sa posilnila pod hranicu 1,3 dolára za euro. Investori ju považujú za bezpečný prístav pre svoje investície. "Ak by panika ďalej gradovala, dolár by sa mohol krátkodobo ešte viac posilniť. Ale z dlhodobého hľadiska by tento faktor nemal hrať pre jeho kurz rolu,“ konštatuje analytik spoločnosti Next Finance Vladimír Pikora. Svoje zisky zo začiatku týždňa americká mena v poobedných hodinách mierne skorigovala pod vplyvom správ z ekonomiky Spojených štátov.

Proti chrípke neostali imúnne ani komoditné trhy. Na informácie zareagovali prepadom ceny bravčového mäsa. "Následne sa objavili špekulácie, že by mohol klesnúť dopyt po krmovinách, čo negatívne pôsobí na ceny obilia, kukurice a sójových bôbov,“ hovorí Michal Kolesár zo spoločnosti Fimex Capital. Obavy zo zhoršenia recesie zatlačili aj na cenu kovov a ropy. "Na cenu ropy vplývajú aj obavy z toho, že ľudia budú menej cestovať a klesne dopyt po tejto komodite,“ dodáva Kolesár. Barel ropy sa včera predával za menej ako 50 dolárov.

Nakazené trhy
Akcie v Spojených štátoch, Európe a Ázii klesajú od pondelňajšieho rána, kedy na trhy dorazila informácia o hrozbe nákazy, ktorá sa šíri z Mexika. "Prepuknutie prasacej chrípky vyvolalo vo svete značné obavy. Na akciových trhoch sa investori začali obávať hlavne jej negatívneho vplyvu na oživenie svetovej ekonomiky a dokonca celosvetová pandémia by mohla spôsobiť zhoršenie súčasnej krízy,“ konštatuje Kolesár.

Najhoršie sa darí spoločnostiam, ktoré pôsobia v cestovnom ruchu. "Ich zisky môžu utrpieť kvôli obavám z cestovania do krajín, kde sú hlásené prípady prasacej chrípky. Medzi takéto spoločnosti patria napríklad cestovné kancelárie, hotely, aerolínie a prevádzkovatelia kasín,“ vysvetľuje analytik X-Trade Brokers Kamil Boroš.

Nedarí sa podľa neho ani spoločnostiam zaoberajúcim sa chovom a spracovaním bravčového mäsa, ktoré môžu v dôsledku paniky prísť o časť svojich tržieb, v prípade nákazy na farmách aj o časť svojho chovu.

Naopak, strach z rozširovania nákazy nahrával spoločnostiam vo farmaceutickom priemysle. "Na čele boli akcie spoločnosti GlaxoSmithKline, ktorá má v ponuke lieky na pandémiu, hovorí Martin Kodýdek zo spoločnosti Patria Finance.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 15:32