StoryEditor

Ratingové agentúry čaká regulácia

24.04.2009, 00:00
Ratingové agentúry čaká v Európskej únii regulácia. Európsky parlament včera schválil nové pravidlá pre spoločnosti, ktoré sú niekedy označované aj za spoluvinníkov finančnej krízy.
Čo čaká ratingové agentúry

- Povinná registrácia
- Striedanie analytikov, ktorí sú v kontakte so spoločnosťami
- Zverejňovanie metodiky udeľovania ratingu

Nové podmienky
Spoločnosti, ktoré sa zaoberajú hodnotením schopnosti dlžníka splácať záväzky, sa budú musieť na území Európskej únie prvýkrát v histórii podrobiť regulácii.

Nové podmienky zavádzajú povinnú registráciu agentúr či povinnosť zverejňovať metodiku udeľovania ratingu. Nové pravidlá by tiež mali zabrániť konfliktu záujmov pri udeľovaní hodnotenia.

"Významnou zmenou je, že odteraz budú ratingové agentúry registrované, kontrolované a pod dohľadom. Dosiaľ sa ich aktivity odohrávali mimo akejkoľvek kontroly,“ cituje oficiálna stránka Európskeho parlamentu autora reformy, europoslanca Jeana-Pierra Gauzˇsa. Podstatné je podľa neho tiež to, že predpovede použiteľné v Európe budú musieť pochádzať od agentúr, ktoré sú registrované na jej území. "Je to jeden z nástrojov, ako reagovať na krízu,“ cituje Reuters Gauzˇsa.

Trest za krízu
Ratingové agentúry, medzi ktorými dominujú Standard & Poor's, Moody's a Fitch, zožali vlnu kritiky za to, že vo svojich odporúčaniach podcenili zhoršujúcu sa situáciu na finančných trhoch a prisudzovali vysoké hodnotenie aj cenným papierom, ktoré sa neskôr ukázali ako bezcenné. Spoločnosti sa "popálili“ najmä pri hodnotení cenných papierov nadviazaných na americký hypotekárny trh. Príkladom je tiež rating islandských bánk, ktoré mali na začiatku minulého roka najvyšší rating. Ten sa neskôr znížil a banky sa dostali do problémov. Islandské dlhopisy s vysokým ratingom mala v portfóliu napríklad rakúska Erste Bank, ktorá k nim neskôr musela vytvoriť odpisy za 300 miliónov eur. "Agentúry hrali počas finančnej krízy veľkú úlohu, pretože to boli práve ich nepravdivé predpovede, ktoré nakoniec prispeli k zmätkom na finančných trhoch,“ hovorí Gauzˇs.

Neistý vplyv
O tom, či nové pravidlá prispejú k stabilite finančných trhov, sa podľa analytika Volksbank Slovensko Vladimíra Vaňa bude dať hovoriť až po čase. Ratingové agentúry pritom podľa neho nemožno považovať za jediného pôvodcu krízy. "Treba si položiť otázku, prečo sa investori, ktorí cenné papiere nakupovali, nepozastavili nad skutočnosťou, že komplikované investičné štruktúry ponúkali pri porovnateľnom ratingu vyšší výnos,“ konštatuje Vaňo. Povinnosťou investora podľa neho je tiež analyzovať, ako sa jeho portfólio bude správať v extrémnych situáciách a bez ohľadu na momentálny rating cenného papiera sa na tieto situácie aj adekvátne pripraviť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 16:58