StoryEditor

Najväčšia kanadská burza je v Toronte

23.04.2009, 00:00
Toronto je sídlom najväčšej akciovej burzy v Kanade. Toronto Stock Exchange (TMX) je tiež tretí najväčší trh s akciami v Severnej Amerike a siedmy na celom svete.

Na burze v Toronte hrajú prím najmä akcie ťažobných a ropných spoločností.

Ropná burza
Na burze sa obchoduje s akciami viac ako štyristo ropných spoločností. V ponuke sú akcie spoločnosti Cameco, ktorá ťaží urán, ropnej Canadian Natural Resources či Imperial Oil. Svoje miesto na burze však majú aj najväčšie kanadské bankové domy. V Toronte sa obchoduje s emisiami takmer štyroch tisícov spoločností nielen z Kanady, ale aj zo Spojených štátov a z Európy s celkovou trhovou kapitalizáciou takmer 2,2 miliardy amerických dolárov. Vývoj na burze sleduje index S&P/TSX Composite, ktorý sa počíta z hodnoty najväčších firiem na burze podľa trhovej kapitalizácie. Najvyššiu hodnotu dosiahol index v máji 2008, keď prekročila 14-tisíc bodov. Aj v Toronte sa však prejavili dôsledky celosvetovej finančnej krízy a S&P/TSX Composite Index v súčasnosti dosahuje približne 9 200 bodov.

Elektronické obchody
Burzu pravdepodobne založila Asociácia obchodníkov s cennými papiermi už v roku 1861. Oficiálne záznamy o založení spoločnosti z tohto obdobia však neexistujú. Za zrod burzy sa podľa úradných záznamov považuje október 1861.

Úspešný rast burzy prerušila až prvá svetová vojna, keď bolo obchodovanie na niekoľko mesiacov pozastavené. V 30. rokoch sa burza spojila so svojím najväčším konkurentom Standard Stock and Mining Exchange. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia začala burza zavádzať automatický obchodný systém a koncom 90. rokov sa stala plne elektronickou burzou.

V roku 2000 zmenila burza svoj názov na TSX. O rok neskôr burza získala spoločnosť Canadian Venture Exchange, ktorú premenovala na TSX Venture Exchange. V minulom roku sa názov spoločnosti opäť zmenil. Akcionári spoločnosti sa dohodli na používaní skratky TMX.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 14:15